ZOMERACTIE - Bij aankoop van een waterbed ontvangt u GRATIS WATERBEDTEXTIEL Meer informatie »

Wat is het beste matras bij nek- en rugklachten?

Een goed matras kan uw pijn verlichten, terwijl een slecht matras de klachten juist kan verergeren. In dit artikel bespreken wij de meest voorkomende klachten en oorzaken en geven wij u advies over de belangrijkste aandachtspunten bij de keuze voor een matras en kussen.

Inhoud:

Wat is het beste matras tegen nek- en rugpijn?

Laten we maar meteen tot de kern komen. Het beste matras voor mensen met nekklachten of rugklachten bestaat niet. De keuze van een matras is persoonlijk en hangt af van de slaaphouding. Daarbij spelen uw bouw en specifieke klachten een belangrijke rol.

Het is belangrijk dat u zich daarom goed laat informeren over de belangrijkste afwegingen bij het kiezen van een geschikt matras. Laat u daarom bij voorkeur adviseren door een specialist.

Indien u hevige of chronische klachten heeft, adviseren wij u contact op te nemen met een ergotherapeut.

Voor velen zijn er echter met kleine aanpassingen merkbare verbeteringen te behalen. Hieronder leest u de meest voorkomende problemen en belangrijkste aandachtspunten.

rugpijn

 

Waar worden de meeste rugklachten door veroorzaakt?

Bij een groot deel van de bevolking wordt geen aanwijsbaar medische oorzaak van het ontstaan van rugpijn gevonden. Het ontstaan kan samenhangen met uw slaaphouding, een verkeerde werkhouding, stress of overbelasting.

Rugklachten zijn over het algemeen niet gerelateerd aan de matraskeuze. Een matras kan wel de pijn verminderen of verergeren.

De meest voorkomende rugklachten zijn:

Vaak blijkt bij het ontstaan van deze klachten dat het huidige matras, waar u wellicht al jaren plezierig op heeft geslapen, niet meer de ondersteuning biedt die u op dit moment nodig heeft.

Waar moet ik op letten als ik rugklachten ervaar bij het opstaan?

Ieder lichaam en ieder matras is anders. Het beste matras tegen rugklachten bestaat niet, maar er zijn welke enkele aandachtspunten waar u op kunt letten.

Biedt uw matras ondersteuning aan de contouren van uw lichaam?

Goede ondersteuning van de wervelkolom is ontzettend belangrijk. Door een onnatuurlijke slaaphouding kunnen de klachten erger worden. Ga voor een matras dat uw lichaam goede ondersteuning biedt. Ga voor een matras waarbij uw rug en nek een rechte lijn vormen. Uw lichaam zal de meest natuurlijk houding aannemen.

Kies voor een drukverlagend matras

Een drukverlagend matras biedt meer comfort dan een matras dat de druk niet verdeeld. Bij een drukverlagend matras wordt er minder druk gelegd op de uitstekende delen van uw lichaam. De doorbloeding wordt hierdoor niet afgekneld.

Een goed matras laat uw schouders en heupen verder wegzakken terwijl er voldoende conformiteit is om de rest van het lichaam te ondersteunen. Zodoende rust niet al het gewicht en alle druk op slechts een paar punten.

Geeft uw matras voldoende warmte?

De een heeft het liever wat warmer en de ander slaapt liever in een kouder bed. Mensen met rugklachten of reuma ervaren warmte als aangenaam. Warmte laat namelijk de spieren ontspannen en verzacht hiermee de pijn.

 

rugpijn2

 

Waar worden de meeste nekklachten door veroorzaakt?

Nekklachten komen voornamelijk voor in de halswervelkolom, nekspieren of tussenwervelschijven. Maar ook voor nekklachten is geen duidelijke oorzaak vast te stellen. Mogelijk komt het door een verkeerde werk- en slaaphouding, spanning of overbelasting. Ook uw hoofdkussen speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het van groot belang is dat deze de ruimte tussen uw nek en matras nauwkeurig opvult.

Door een gespannen positie komen de nekwervels in een onnatuurlijke positie. Dit kan onaangename nekklachten veroorzaken. Aanhoudende nekklachten kunnen ervoor zorgen dat het zenuwstelsel gevoeliger wordt voor prikkels.

De meest voorkomende nekklachten zijn:

  • Artrose
  • RSI
  • Nekhernia

Waar moet ik op letten als ik nekklachten ervaar bij het slapen?

Wakker worden met nekklachten en pijn ervaren bij slapen is niet prettig. Pijn voorkomen kan nooit gegarandeerd worden, maar er zijn wel aandachtspunten die de pijn kunnen verzachten.

Kies voor een matras en kussen die de juiste ondersteuning bieden

Naast dat een goed matras uw klachten kan verzachten, mag een goed hoofdkussen ook niet vergeten worden. Bij de aanschaf van een kussen moet u erop letten dat uw hoofd in lijn ligt met uw wervelkolom. Stem uw hoofdkussen daarom altijd af op het type matras en uw slaaphouding.

De beste slaaphouding bij nekklachten

Nekklachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde slaaphouding. Een verkeerde slaaphouding zorgt ervoor dat uw nek en spieren onder spanning staan en voor extra belasting zorgen met nekklachten als gevolg. Maar wat is de beste slaaphouding bij nekklachten?

Uw nek dient tijdens het slapen in de juiste positie te liggen. Deze positie hangt af van de vraag of u een buik-, rug- of zijslaper bent.

Slapen op de buik zorgt voor een vervelende draaiing van de nek. Uw nek staat hiermee continu onder spanning. Zelfs vijf minuten in deze slaaphouding kan al voor klachten zorgen. Met of zonder hoofdkussen is dit niet de ideale slaaphouding bij nekklachten.

Indien u op uw zij slaapt, is het van belang dat het matras en kussen u de juiste ondersteuning bieden. Zorg dat uw lichaam zijn natuurlijke kromming kan behouden. Een iets zachter matras zal de contouren opvangen en biedt uw lichaam de juiste ondersteuning. Kies voor een kussen dat iets voller is, zodat uw ruggenwervels in een rechte lijn liggen en uw nek in de juiste positie ligt.

Op de rug slapen is de meest ideale slaaphouding bij nekklachten. De natuurlijke S-vormige kromming van uw rug en nek dienen hierbij wel ondersteund te worden. Kies voor een kussen dat niet te dik en te hard is. Indien uw kussen te hoog is, komt uw nek in een knikstand.

Is een waterbed geschikt bij nek- of rugklachten?

Het belangrijkste is dat de nek, schouders en taille gelijkmatig ondersteund worden en de druk over het hele lichaam wordt verspreid. Wanneer uw nek en rug in een natuurlijke vlakke lijn liggen wordt er weinig tot geen druk opgebouwd op wervels en spieren waardoor deze 's nachts echt tot rust kunnen komen.

Een waterbed heeft de volgende voordelen die prettig kunnen zijn voor uw nek- of rugpijn:

  • Natuurlijke drukverdeling
  • Gelijkmatige ondersteuning van het lichaam
  • Goede conformiteit, vormt naar uw lichaam
  • Temperatuurregeling

Een watermatras vormt zich volledig naar de contouren van het lichaam, waardoor er minder drukpunten ontstaan. Hierdoor draait u minder in uw slaap en is de kans kleiner dat u een slechte slaaphouding aanneemt.

Zitten en opstaan kan bij een waterbed wel meer moeite kosten, maar bij een softside waterbed zal dit beter gaan. Door de zachte schuimranden is er nauwelijks verschil met de rand van een standaard matras. Tevens zal opstaan uit een gestabiliseerd waterbed beter gaan dan uit een ongestabiliseerd waterbed.

Het bijkomende voordeel van een waterbed is de regelbare temperatuur. Een warm waterbed zorgt voor een betere bloedcirculatie en soepelere spieren.

Kiezen voor een waterbed?

Bij de keuze voor een waterbed is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren over de juiste stabilisatie en zorgt voor een correct gevuld matras.

Wij raden u aan u eerst in de showroom te laten informeren en uit te proberen of een watermatras bij u past. U kunt er ook voor kiezen 90 dagen een waterbed te testen om echt het effect te ervaren op uw klachten en nachtrust.

Indien u advies nodig heeft, neem dan gerust contact met ons op of stel uw vraag in de reacties. Indien u last heeft van chronische klachten adviseren wij u ook contact op te nemen met uw huisarts of ergotherapeut.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen