Lek repareren in uw waterbed

Een waterbed is in de loop der jaren aan slijtage onderhevig en er kan wel eens een lekje in het waterbed ontstaan. Dat is op zich geen ramp, want de meeste lekken kunt u eenvoudig zelf repareren. In dit artikel leggen wij u uit hoe u een lek in uw waterbed opzoekt en hoe u deze het beste kunt plakken.

Inhoud:

Hoe ontstaat een lek in het waterbed?

Een klein lek in een waterbed kan ontstaan door een scherp voorwerp, maar meestal komt het door vuil of stof dat tussen de schuim- of bedrand en het watermatras drukt. Door de druk van het water en het schuren van het vuil tegen het watermatras kan een klein lekje ontstaan waar het water uit drupt. In de loop der jaren kan het vinyl wat poreuzer worden en is het gevoeliger voor de wrijving met stof en vuil. Daarom is het belangrijk dat u het vinyl goed onderhoudt om zo lang mogelijk plezier te houden van uw waterbed. Maak daarnaast gebruik van een hygiënische tussenlaag, zodat er geen stof en vuil bij het watermatras komt.

U kunt de kans op een lek flink verkleinen door uw watermatras regelmatig te onderhouden.

Het lek in uw waterbed opsporen

Wanneer u merkt dat het watermatras op bepaalde plaatsen nat aanvoelt of er druppeltjes langs de rand van het matras lopen, heeft u te maken met een lek. Het is niet zo dat wanneer er een lekje in de watermatras zit het water uit het matras stroomt. Onder het watermatras zit een veiligheidshoes, die het water bij ergere schade opvangt. Ook kan het water zich op een andere plek verzamelen dan waar het lek zit.

Water zoekt altijd de makkelijkste weg en het laagste punt op. Dit kan het zoeken naar het lek wat bemoeilijken. Daarom is het bij het zoeken en repareren van het lek zeer belangrijk dat u het water NIET uit het watermatras haalt.

Stappenplan waterbed repareren

  • Trek allereerst de stekker uit het stopcontact.
  • Haal het beddengoed en de tijk van het waterbed.
  • Nu kunt u het watermatras droog gaan maken. Gebruik schone handdoeken om het bed droog te maken. Start met de bovenkant indien dat nodig is en ga daarna de zijkanten af. Begin in een hoek en veeg het watermatras en de eventuele bedrand droog met schone handdoeken. Doe dit volledig rondom het watermatras. Controleer daarbij goed de lasnaden als deze aan de zijkanten zitten. Wanneer u het lek niet in een keer vindt, maak dan nog een ronde.
  • Om er wat beter bij te kunnen, kunt u het watermatras wat indrukken, waardoor de rand wat omhoog wipt of u kunt de rand voorzichtig indrukken. Ga niet aan het matras trekken, optillen of dubbelvouwen om het lek te vinden. Hierdoor kunnen de stabilisatiematten in het watermatras verschuiven.
  • Lek gevonden? Maak de plek van het gaatje goed droog. Vaak zult u zien dat het slechts om een gaatje ter grootte van een speldenprik gaat. Wanneer dit het geval is kunt u eenvoudig uw waterbed repareren. Het waterbed plakken kan met het reparatiesetje.
  • Maak de plek nogmaals goed droog. Laat een druppel lijm in het gaatje vallen wanneer het om een klein gaatje gaat. Laat dit even drogen en plak voor de zekerheid een stukje vinyl op het gaatje. Knip een klein rondje uit het vinyl dat is geleverd bij het reparatiesetje. Breng hierop een beetje lijm aan. Laat een paar seconden drogen en druk dit op het gaatje. Houd ongeveer een minuut stevig vast. Zit er een klein scheurtje in het watermatras? Dan herhaalt u dezelfde procedure. Als het een fijn scheurtje is, kunt u er ook direct wat lijm op laten druppelen. Vervolgens knipt u een ovaal stukje vinyl en plakt dit op de scheur.
  • Na 5 minuten is de lijm voldoende uitgehard. Maak eventueel het watermatras droog en vergeet niet het waterbed te ontluchten. Door het lek en de reparatie kan er wat lucht in het matras terecht zijn gekomen. Het bijvullen van het watermatras is bij een klein lek niet nodig.
  • Stop de stekker weer in het stopcontact.

waterbed lek repareren

Wat als de onderkant van mijn waterbed nat is geworden?

Is er zoveel water gelekt dat het onder het matras nat is? Door de druk van het water lijkt het alsof er veel water is gelekt. Vaak is dit maar minimaal. Leegpompen is noodzakelijk wanneer het water voorbij de veiligheidsvoering is gekomen. Dit kan doordat de veiligheidsvoering is gescheurd. Dan kan de bodemplaat ook nat zijn, omdat deze het water op zuigt. Het is dan beter om de bodemplaten ook te vervangen. 

Let op: ook hier is het weer heel belangrijk dat u eerst zorgt dat het watermatras helemaal vacuüm is getrokken voordat u hem optilt of dubbel slaat om de onderkant droog te maken. Anders bestaat het risico dat de stabilisatiematten verschuiven.

Leg in ieder geval nooit handdoeken onder het matras wanneer u een lekkage heeft aangetroffen. Het verwarmingselement kan dan oververhit raken. Ook kan er schimmelvorming onder het watermatras ontstaan als u dit niet opruimt.

Wanneer kunt u uw waterbed niet meer plakken?

Een lek op een vultuit of een lasnaad is helaas niet te repareren. Hier is het watermatras gelast en dit is dan ook een zwakke plek van een watermatras. Een reparatie op een lasnaad of een vultuit is altijd een tijdelijke oplossing en het watermatras zal binnen de kortste keren weer gaan lekken. U doet er dan verstandiger aan een nieuw watermatras aan te schaffen. Maar kijk natuurlijk eerst naar voorwaarden en de garantie op de lasnaden. Afhankelijk van de leeftijd van het waterbed kan het uiteindelijk voordeliger zijn om voor een geheel nieuw waterbed te kiezen.

Waarom u een lek in uw watermatras beter niet kunt repareren met een fietsband reparatieset

In de Waterbed Reparatieset vindt u alles wat u nodig heeft om een lek in uw waterbed te repareren:

  • Een flacon vinyllijm
  • Een rondje vinyl

De lijm en het vinyl in de Waterbed Reparatieset zijn speciaal bedoeld voor het plakken van een watermatras. Daarom raden we u aan deze onderdelen te gebruiken in plaats van het lek te repareren met een reparatieset die bedoeld is voor het plakken van uw fietsband. We kunnen u niet garanderen dat het lek in uw waterbed met deze middelen blijvend wordt opgelost.

Bestaat er iets als een ‘waterbed lek verzekering’?

Helaas, een verzekering voor lekkages aan een waterbed bestaat niet. Met behulp van bovenstaande tips kunt u kleine lekkages snel zelf verhelpen. En natuurlijk kunt u altijd de hulp inschakelen van een expert als u liever niet zelf aan de slag gaat. Gelukkig komen lekkages aan waterbedden de laatste jaren nauwelijks meer voor dankzij nieuwe materialen en verbeterde productietechnieken.

Hoe sterk is het watermatras?

Dankzij verbeterde technologie zijn watermatrassen de afgelopen jaren steeds sterker geworden. De watermatrassen van Waterbed Kampioen worden gemaakt van duurzaam CE en Mesamoll II vinyl. De naden worden aan elkaar gelast, waardoor het watermatras waterdicht is. Om de spanning op de naden zoveel mogelijk te beperken, worden ze aan de onderkant van het watermatras geplaatst. Ook wordt het watermatras voorzien van verstevigde anti-lekhoeken.

Lekken voorkomen

U kunt de kans op een lek flink verkleinen door uw watermatras regelmatig te onderhouden. Voor het watermatras bestaat speciale waterbed vinylreiniger en vinylcrème die het materiaal in goede conditie houden en de kans op scheuren verkleinen. Als u dit twee keer per jaar doet en vuil en stof uit de naden opruimt, loopt u veel minder kans op een lek.

Bekijk onze onderhoudsproducten in de webshop.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen