Lek repareren in uw waterbed

Een waterbed is in de loop der jaren aan slijtage onderhevig en er kan wel eens een lekje in het waterbed ontstaan. Dat is op zich geen ramp, want de meeste lekken kunt u eenvoudig zelf repareren. In dit artikel leggen wij u uit hoe u een lek in uw waterbed opzoekt en hoe u deze het beste kunt plakken.

Inhoud:

Hoe ontstaat een lek in het waterbed?

Een klein lek in een waterbed kan ontstaan door een scherp voorwerp, maar meestal komt het door vuil of stof wat tussen de schuim- of bedrand en de watermatras druk. Door de druk van het water en het schuren van het vuil tegen de watermatras kan een klein lekje ontstaan waar het water uit drupt. In de loop der jaren kan het vinyl wat poreuzer worden en is het gevoeliger voor de wrijving met stof en vuil. Daarom is het belangrijk dat u het vinyl goed onderhoudt om zo lang mogelijk plezier te houden van uw waterbed. Maak gebruik van een hygiënische tussenlaag zodat er geen stof en vuil bij het watermatras komt.

U kunt de kans op een lek flink verkleinen door uw watermatras regelmatig te onderhouden.

Het lek in uw waterbed opsporen

Wanneer u merkt dat de watermatras op bepaalde plaatsen nat aanvoelt of er druppeltjes langs de rand van de matras lopen, heeft u te maken met een lek. Het is niet zo dat wanneer er een lekje in de watermatras zit het water uit de matras stroomt. Onder de watermatras zit een veiligheidshoes, die het water bij ergere schade opvangt. Ook kan het water zich op een andere plek verzamelen dan waar het lek zit.

Water zoekt altijd de makkelijkste weg en het laagste punt op. Dit kan het zoeken naar het lek wat bemoeilijken. Daarom is het bij het zoeken en repareren van het lek is zeer belangrijk dat u het water NIET uit de watermatras haalt.

Stappenplan waterbed repareren

  • Trek allereerst de stekker uit het stopcontact.
  • Haal het beddengoed en de tijk van het waterbed.
  • Nu kunt u de watermatras droog gaan maken. Gebruik schone handdoeken om het bed droog te maken. Start met de bovenkant indien dat nodig is en ga daarna de zijkanten af. Begin in een hoek en veeg de watermatras en de eventuele bedrand droog met schone handdoeken. Doe dit volledig rondom het watermatras. Controleer daarbij goed de lasnaden als deze aan de zijkanten zitten. Wanneer u het lek niet in een keer vindt maak dan nog een ronde.
  • Om er wat beter bij te kunnen kunt u de watermatras wat indrukken, waardoor de rand wat omhoog wipt of u kunt de rand voorzichtig indrukken. Maar ga niet aan de matras trekken, optillen of dubbelvouwen om het lek te vinden. Hierdoor kunnen de stabilisatiematten in de watermatras verschuiven.
  • Lek gevonden? Maak de plek van het gaatje goed droog. Vaak zult u zien dat het slechts om een gaatje ter grootte van een speldenprik gaat. Wanneer dit het geval is kunt u eenvoudig uw waterbed repareren. Het waterbed plakken kan met het reparatiesetje.
  • Maak de plek nogmaals goed droog. Laat een druppel lijm in het gaatje vallen wanneer het om een klein gaatje gaat. Laat dit even drogen en plak voor de zekerheid een stukje vinyl op het gaatje. Knip een klein rondje uit het vinyl dat is geleverd bij het reparatiesetje. Breng hierop een beetje lijm aan. Laat een paar seconden drogen en druk dit op het gaatje. Houd ongeveer een minuut stevig vast. Zit er een klein scheurtje in de watermatras dan herhaalt u dezelfde procedure. Als het een fijn scheurtje is kunt u er ook direct wat lijm op laten druppelen. Vervolgens knipt u een ovaal stukje vinyl en plakt dit op de scheur.
  • Na 5 minuten is de lijm voldoende uitgehard. Maak eventueel de watermatras droog en vergeet niet het waterbed te ontluchten. Door het lek en de reparatie kan er wat lucht in het matras zijn gekomen. Bijvullen van de watermatras is bij een klein lek niet nodig.
  • Stop de stekker weer in het stopcontact.

waterbed lek repareren

Wat als de onderkant van mijn waterbed nat is geworden?

Is er zoveel water gelekt dat het onder de matras nat is? Door de druk van het water lijkt het alsof er veel water is gelekt. Vaak is dit maar minimaal. Leegpompen is noodzakelijk wanneer het water voorbij de veiligheidsvoering is gekomen. Dit kan doordat de veiligheidsvoering is gescheurd. Dan kan de bodemplaat ook nat zijn omdat deze het water op zuigt. Het is dan beter om de bodemplaten ook te vervangen. 

Let op: ook hier is het weer heel belangrijk dat u eerst zorgt dat de watermatras helemaal vacuüm is getrokken voordat u hem optilt of dubbelslaat om de onderkant droog te maken. Anders bestaat het risico dat de stabilisatiematten verschuiven.

Leg in ieder geval nooit handdoeken onder de matras wanneer u een lekkage heeft aangetroffen. Het verwarmingselement kan dan oververhit raken. Ook kan er schimmelvorming ontstaan onder de watermatras als u dit niet opruimt.

Wanneer kunt u uw waterbed niet meer plakken?

Een lek op een vultuit of een lasnaad is helaas niet te repareren. Hier is de watermatras gelast en dit is dan ook een zwakke plek van een watermatras. Een reparatie op een lasnaad of een vultuit is altijd een tijdelijke oplossing en de watermatras zal binnen de kortste keren weer gaan lekken. U doet er dan verstandiger aan om een nieuw watermatras aan te schaffen. Maar kijk natuurlijk eerst naar voorwaarden en de garantie op de lasnaden. Afhankelijk van de leeftijd van het waterbed kan het uiteindelijk voordeliger zijn om voor een geheel nieuw waterbed te kiezen.

Bestaat er iets als een ‘waterbed lek verzekering’?

Helaas, een verzekering voor lekkages aan een waterbed bestaat niet. Met behulp van bovenstaande tips kunt u kleine lekkages snel zelf verhelpen. En natuurlijk kunt u altijd de hulp inschakelen van een expert als u liever niet zelf aan de slag gaat. Gelukkig komen lekkages aan waterbedden de laatste jaren nauwelijks meer voor dankzij nieuwe materialen en verbeterde productietechnieken.

Hoe sterk is de watermatras?

De watermatrassen zijn de afgelopen jaren dankzij de verbeterde technologie steeds sterker geworden. De watermatrassen van Waterbed Kampioen worden gemaakt van duurzaam CE en Mesamoll II vinyl. De naden worden aan elkaar gelast, waardoor de watermatras waterdicht is. Om de spanning op de naden zoveel mogelijk te beperken worden ze aan de onderkant van de watermatras geplaatst. Ook wordt de watermatras voorzien van verstevigde anti-lekhoeken.

Lekken voorkomen

U kunt de kans op een lek flink verkleinen door uw watermatras regelmatig te onderhouden. Voor de watermatras bestaat speciale waterbed vinylreiniger die het materiaal in goede conditie houdt en de kans op scheuren vermindert. Als u dit 2x per jaar doet en tegelijk vuil en stof opruimt uit de naden loopt u veel minder kans op een lek.

Lees ook onze tips voor waterbed onderhoud of bekijk onze onderhoudsproducten in de webshop.

Geef een reactie