Waterbedstabilisatie: Wat is de ideale stabilisatie?

Het grote voordeel van slapen op een waterbed is de optimale ondersteuning van uw lichaam. Door de verdeelbare druk van het water kunnen zwaardere en uitstekende delen van uw lichaam als heupen en schouders verder wegzakken in het bed dan bij een conventioneel matras. Uw bloedsomloop wordt daardoor niet afgekneld en u draait minder in uw slaap op zoek naar een prettige houding.

Toch bestaat er nog steeds het hardnekkige beeld van een waterbed dat nog eindeloos deint als u eenmaal ligt. Dat hoeft helemaal niet. Met de komst van stabilisatie in waterbedden is dit verleden tijd.

waterbk-0882

Inhoud:

 1. Waarom zit er stabilisatie in een waterbed?
 2. Hoe werken stabilisatiematten?
 3. Stabilisatieniveaus
 4. Hoeveel stabilisatie heb ik nodig?
 5. Lendensteun in een waterbed
 6. Stabilisatiematten en hardheid

Waarom zit er stabilisatie in een waterbed?

Er zit stabilisatie in een waterbed om twee redenen. Allereerst zorgt de stabilisatie voor minder nabeweging in de watermatras nadat u in bed bent gestapt of zich omdraait. Hoe hoger de stabilisatie, hoe minder nabeweging.

De tweede reden is dat de stabilisatie ook voor een stukje extra ondersteuning zorgt. Met name voor mensen met rugklachten of die iets zwaarder zijn. Dan is het prettig dat u niet te ver wegzak in de watermatras en dat uw lichaamsgewicht goed verdeeld wordt.

Hoe werken stabilisatiematten in een watermatras?

Er zijn meerdere mogelijkheden om verschillende stabilisatieniveaus te creëren. De meeste gebruikte vorm is middels stabilisatie fibermatten. Tijdens het produceren van de watermatrassen worden deze stabilisatiematten in de matras geplaatst. Zij worden over de gehele lengte en breedte van de matras geplaatst zodat ze overal voldoende ondersteuning bieden.

De fibermatten zijn met elkaar verbonden en vastgezet aan de bodem van de watermatras zodat deze niet kunnen verschuiven of dubbelklappen. Dit is niet standaard bij alle merken. Bij de Waterbed Kampioen is dit wel het geval. Bij het vullen van de watermatras worden de fibermatten volgezogen met water. Een volgezogen fibermat zorgt voor demping van de beweging in de watermatras. Hoe meer stabilisatiematten er in de watermatras zitten verwerkt, hoe hoger de stabilisatie en hoe minder de nabeweging.

Welke niveaus van stabilisatie zijn er?

Het stabilisatieniveau van een waterbed wordt bepaald door het aantal fibermatten dat in de watermatras zijn geplaatst. Hoe meer stabilisatiematten, hoe hoger het stabilisatieniveau. Bij een hogere stabilisatieniveau wordt de deining van de watermatras sneller gedempt en het lichaam meer ondersteund dan bij een lagere stabilisatieniveau.

De watermatrassen van Waterbed Kampioen zijn leverbaar in vijf stabilisatieniveaus:

 • Geen 0%: 5-8 seconden deining na bewegen of omdraaien
 • Licht 60%: 2-4 seconden deining na bewegen of omdraaien
 • Middel 80%: 1-2 seconden deining na bewegen of omdraaien
 • Zwaar 100% + Lendensteun: 0-1 seconden
 • Extra zwaar 120% + Lendensteun: 0 seconden
Type Stabilisatie Bewegings-
tijd
Lenden-
steun
F0 - 0% geen stabilisatie 5-8 sec. Nee
F6 - 60% lichte stabilisatie 2-4 sec. Nee
F8 - 80% middel stabilisatie 1-2 sec. Nee
F10 - 100% zware stabilisatie 0-1 sec. Ja
F12 - 120% extra zware stabilisatie 0 sec. Ja

Hoeveel stabilisatie heb ik nodig?

Wat het juiste stabilisatieniveau van het waterbed voor u is hangt van een aantal factoren af.

Uw persoonlijke voorkeur

Wilt u lekker wegzakken of wat minder? Dit heeft deels met de stabilisatie van het waterbed te maken, maar ook de vulling heeft hier invloed op. U kunt dit namelijk beinvloeden door de hoeveelheid water.

Test zelf wat u fijn vind:

 • Meer wegzakken: Emmer water eruit
 • Minder wegzakken: Emmer water erin

Wilt u lang nabewegen of juist niet? Dan kunt u voor het volgende kiezen:

 • Meer nabewegen: Lagere stabilisatie
 • Minder nabewegen: Meer stabilisatie

Uw huidige slaapsituatie

Wat voor soort matras heeft u nu? Slaapt u op een "normaal" matras of slaapt u op een watermatras. Wilt u voor minder stabilisatie gaan of juist meer?

Kunt u niet al deze vragen beantwoorden? Geen probleem! We hebben voldoende stabilisaties om u altijd een gelijkwaardige stabilisatie te kunnen aanbieden, als u graag dezelfde stabilisatie als uw vorige bed wilt. Natuurlijk kunt u alle stabilisaties testen in onze showroom in Apeldoorn, u krijgt persoonlijk advies van een ervaren adviseur. Daarbij geldt voor al onze waterbedden een 90 dagen proefslaap periode.

Uw lichaam

Ieder lichaam is uniek en ieder lichaam heeft net iets andere ondersteuning nodig. Wanneer u wat zwaarder bent is het verstandig om een hoger stabilisatieniveau te kiezen aangevuld met een lendensteun. Zo wordt uw lichaamsgewicht mooi verdeeld over het hele bed en zakken uw heupen niet te ver in en blijft uw rug recht. Uw gewicht speelt een rol, maar ook dat van uw partner. Wanneer u meer dan 15 kilo in gewicht scheelt is het zeer aan te raden om een duo-matrassen systeem te nemen, zodat u beiden op de juiste ondersteuning voor uw lichaam kan rekenen.

Eventuele lichamelijke klachten

De meest genoemde reden om tot een waterbed over te gaan zijn rugklachten. Veel mensen met rugklachten zeggen gebaat te zijn bij een goed stabilisatie niveau. Wat met de juiste stabilisatie ook meespeelt is of u makkelijk of moeilijk uit bed kunt stappen. Wanneer het stabilisatieniveau lager is bemoeilijkt dit het uitstappen. Heeft u snel nek- en rugklachten?
Met dergelijke klachten adviseren we vaak een stabilisatie met lendensteun. Door de extra ondersteuning bij de onderrug zakt u minder ver in het matras en blijft uw rug (en nek) rechter liggen.

Waterbed slapen drukpunten

Lendensteun in een waterbed

De extra zware stabilisatieniveaus van 100% en 120% worden uitgevoerd met een lendensteun. De lendensteun is een extra ondersteuning die verwerkt zit in het midden van de watermatras, ter hoogte van de heupen.

De heupen zijn het zwaarste gedeelte van het lichaam en in sommige gevallen behoeft dit extra ondersteuning. Wanneer u kampt met rug-, schouder- en/of nekklachten is het prettig om extra ondersteuning te krijgen. Ook wanneer u wat zwaarder bent is het prettig dat het gewicht goed verdeeld wordt en u niet teveel inzakt bij uw heupen. Dankzij de lendensteun blijft uw rug recht, wat de kans op rugklachten vermindert.

Lees ook eens ons artikel: "Waterbed helpt bij rugklachten".

Stabilisatiematten en hardheid

Stabilisatiematten geven extra ondersteuning, maar bepalen niet de hardheid van de watermatras. De hardheid van het waterbed wordt bepaald door de hoeveelheid water die in de watermatras zit. Hoe meer water, hoe steviger de matras.

Omdat het een waterbed is zult u altijd wegzakken en wordt het bed nooit zo hard als bij een conventioneel matras. Wel kunt u met het water de mate van wegzakken regelen. Zakt u niet genoeg weg, dan haalt u er wat water uit. Zakt u juist te veel weg, dan kun u er wat water bij doen.

Wilt u meer weten? Laat onze experts u adviseren of kom eens langs in de showroom om de verschillende bedden met stabilisatieniveaus uit te proberen.

Geef een reactie