Verschillen tussen de matrastijk, de beschermingslaag en de molton

De basis van een waterbed bestaat uit een bedbodem en een watermatras. Waar u uw waterbed vervolgens mee aanvult, bepaalt hoe lang u van de hoogwaardige kwaliteit van uw bed kunt genieten. Daarom zijn er verschillende onderdelen verkrijgbaar om uw watermatras te beschermen. Maar waar zijn een matrastijk, een beschermingslaag en een molton eigenlijk voor bedoeld? Wat zijn de verschillen? En misschien wel de belangrijkste vraag: welke van de drie heeft u nu écht nodig? We beantwoorden uw vragen in deze blog.

Alles wat u moet weten over de matrastijk

Wat is een tijk?

Een tijk is een bovenlaag die u op uw watermatras plaatst.

waterbed matrastijk

Welke functie heeft de matrastijk?

De matrastijk neemt het vocht op dat u ’s nachts kwijtraakt door te zweten. Dit vocht wordt vervolgens door de tijk aan de lucht afgegeven, zodat uw slaapoppervlak niet klam aanvoelt. Daarnaast beschermt de tijk uw watermatras tegen transpiratievocht, stof en ander vuil.

waterbed matrastijk

Welke tijk heb ik nodig voor mijn waterbed?

Bij aankoop van een compleet waterbed wordt de Wash Cotton Stretch tijk standaard meegeleverd. We adviseren u echter voor een meerprijs de Luxe Clima Dubbeldoek tijk te kiezen. Hoe dikker namelijk de tijk, hoe beter. De Luxe Clima Dubbeldoek tijk is twee keer zo dik als de Wash Cotton Stretch tijk. Daardoor wordt vocht sneller opgenomen en gemakkelijker aan de lucht afgegeven. Ook is de Luxe Clima Dubbeldoek tijk zachter en voorzien van een anti-allergische en schimmelwerende laag. Lees ook onze instructies voor het wassen en onderhouden van de tijk.

waterbed matrastijk

Alles wat u moet weten over de beschermingslaag

Wat is een beschermingslaag?

Een beschermingslaag is een tussenlaag die u tussen uw watermatras en matrastijk plaatst.

Welke functie heeft de beschermingslaag?

De beschermingslaag beschermt het watermatras tegen stof, huidschilfers en ander vuil. Dankzij de beschermingslaag zakt het vuil niet tussen uw watermatras en de schuimrand, waardoor er minder onderhoud aan uw watermatras nodig is.

waterbed universele beschermingslaag

Welke beschermingslaag heb ik nodig?

Welke beschermingslaag u nodig heeft, is afhankelijk van uw tijk en watermatras. De beschermingslaag met rits past alleen op de tijken van Waterbed Kampioen met een rits rondom. Heeft u een tijk van een ander merk of een hardside watermatras? Dan heeft u een universele beschermingslaag nodig die is voorzien van een elastische instopstrook, zodat u de laag om om het watermatras kunt vouwen.

waterbed beschermingslaag met rits

Alles wat u moet weten over de molton

Wat is een molton?

Een molton is een katoenen hoeslaken die u tussen uw matrastijk en hoeslaken plaatst.

waterbed molton

Welke functie heeft de molton?

Een molton neemt zeer gemakkelijk vocht op en voelt daarnaast heerlijk zacht, wat uw slaapcomfort ten goede komt.

Welke molton heb ik nodig?

Bij Waterbed Kampioen verkopen we één molton, speciaal ontwikkeld voor waterbedden. Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met de hogere hoek van het waterbed. De molton is elastisch en heeft een ruime instopstrook, waardoor de hoes een perfecte pasvorm heeft.

Wat is het verschil tussen de matrastijk en de beschermingslaag?

Het materiaal van de beschermingslaag is zo samengesteld dat de kleine zoutdeeltjes die ontstaan door transpireren, niet door de beschermingslaag op het watermatras kunnen zakken. Uw watermatras wordt daardoor optimaal beschermd. De tijk heeft grotere ‘poriën’ die gemakkelijk lucht, maar dus ook vuil doorlaten. De poriën van de beschermingslaag zijn echter zo klein dat er wel lucht, maar geen vuil doorheen kan. De beschermingslaag vormt daarom een belangrijke aanvulling op uw matrastijk.

Wat is het verschil tussen de matrastijk en de molton?

De belangrijkste functie van de tijk (en de beschermingslaag) is het beschermen van uw watermatras. De tijk zorgt ervoor dat er minder stof, transpiratie en ander vuil op uw matras terechtkomt. Daarnaast heeft de tijk een ventilerende functie: de laag neemt gemakkelijk vocht op en geeft deze af aan de lucht. De molton is een aanvullende laag die zorgt voor extra vochtopname en uw slaapoppervlak dankzij het zachte katoen nog comfortabeler maakt.

Wat is belangrijker: de tijk, de beschermingslaag of de molton?

Van deze drie onderdelen is de tijk het belangrijkste element. De tijk beschermt uw watermatras tegen onder andere vuil en wrijving, zorgt voor comfort en houdt uw watermatras langer in topconditie. Daarna komt de beschermingslaag, die speciaal ontwikkeld is om uw watermatras schoon te houden. De molton komt op de derde plaats. Deze laag draagt bij aan de hygiëne van uw waterbed, maar vergroot met name uw slaapcomfort.

De drie onderdelen op een rijtje

In onderstaande tabel vindt u de functie en de plaats van de tijk, de beschermingslaag en de molton op uw waterbed nog eens op een rijtje.

Plaats op het waterbed Functie
Tijk Op het watermatras Vochtopname
Beschermingslaag Tussen het watermatras
en de tijk
Bescherming
watermatras
Molton Onder het hoeslaken Vochtopname
en comfort

Bent u na het lezen van dit artikel overtuigd van het belang van de tijk, de beschermingslaag en de molton? Alle onderdelen hebben we op voorraad. Als u uw bestelling op werkdagen voor 17.30 uur plaatst, wordt deze dezelfde dag nog verzonden.

Neem ook eens een kijkje tussen ons beddengoed. Misschien is een van onze dekbedden, bijpassende dekbedovertrekkenhoeslakens of ons hoofdkussen wel iets voor u.

Lees ook:

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen