Waterbed ontluchten

Lucht in uw waterbed vermindert het slaapcomfort. Wanneer er lucht in uw watermatras zit maakt dit een klotsend geluid. Dat is alles behalve rustgevend, laat staan dat het lekker slaapt. Het is echter niet helemaal te voorkomen, daarom moet u af en toe uw waterbed ontluchten. Als dit goed wordt gedaan is dit zelden nodig. Gelukkig is het vrij eenvoudig om lucht uit de watermatras te pompen. Lees in dit artikel hoe u uw waterbed moet ontluchten.

Inhoud:

1. Hoe ontstaat lucht in de watermatras?

Met het vullen van de watermatras kan wat lucht zijn mee gekomen. Dit kan aan de samenstelling van het leidingwater liggen en de druk in de waterleidingen. Ook kunnen algen en bacteriën er voor zorgen dat er gassen ontstaan welke hetzelfde effect hebben als lucht. Lucht in de matras is niet altijd direct merkbaar en kan even duren voordat er luchtbelvorming ontstaat.

Wanneer er luchtbelvorming ontstaat zal het water in het bed gaat klotsen. Dit is niet alleen een vervelend geluid, het vermindert ook de ondersteuning en slaapcomfort. Daarnaast hebben algen, bacteriën en schimmels zuurstof nodig hebben om te groeien. Daarom is het belangrijk om luchtbelvorming in de watermatras tegen te gaan. Soms is ontluchten niet voldoende en kunt u ook luchtbinder aan het water in uw matras toevoegen. U moet na het toevoegen van de flacon luchtbinder nog wel het matras ontluchten.

Waterbed conditioner zorgt er ook voor dat er geen bacteriën en algen in het stilstaande water ontstaan. Door regelmatig conditioner toe te voegen voorkomt u dus ook luchtvorming.

2. Hoe vaak moet u een waterbed ontluchten?

Alleen als u het water hoort klotsen. Een nieuw gekocht waterbed moet in het begin vaker ontlucht worden. Afhankelijk van de afgestelde druk in uw kraan zit er behoorlijk wat lucht in de waterleidingen. Daarom is het in het begin raadzaam om minimaal eenmaal per week gedurende een maand te ontluchten.

3. Waterbedontluchtingspomp

Om uw waterbed te ontluchten heeft u een ontluchtingspomp nodig. Het is de bedoeling dat de lucht uit de watermatras naar de vultuiten wordt gewreven waar deze met behulp van de ontluchtingspomp uit de matras gepompt kan worden. Voor het ontluchten van de watermatras heeft u twee personen nodig.

Heeft u nog geen ontluchtingspomp? Deze ontluchtingspomp kunt u online in onze webshop kopen.

waterbed ontluchtingspomp

4. Stappenplan waterbed ontluchten

 • Haal het beddengoed en de tijk van het bed.
 • Het grootste deel van de lucht in het watermatras kan eruit gehaald worden door rustig met uw lichaam van het hoofdeind naar het voeteneind over het watermatras te rollen. Bij een duo uitvoering eerst het ene watermatras en daarna de andere ontluchten. Beide vultuiten open tijdens het rollen. Ga eerst liggen waarna de ander de vultuiten open kan zetten, anders komt er mogelijk al water uit de vultuiten. Zorg ook bij het rollen dat u dit met beleid doet en niet te dicht bij de vultuit komt anders komt er water uit de tuiten. Pas op met scherpe voorwerpen zoals een horloge of riem. Dit rollen is alleen noodzakelijk bij de eerste keer ontluchten. Daarna is wrijven het beste.
 • Het meeste lucht is nu uit de watermatras. Nu kunt u de laatste lucht uit de matras pompen. Sluit één vultuit en plaatst de onluchtingspomp op de andere vultuit. Trek vervolgens de pomp met tuit en matras een stukje omhoog. Pomp dan de lucht uit het watermatras.
 • Laat de tweede persoon doormiddel van een wrijvende beweging de laatste lucht naar de vultuit verplaatsen. Start in de hoeken en werk naar de vultuit toe. De andere persoon blijft pompen tot er geen lucht meer wordt aangezogen door de pomp.

Let op: Zorg dat er geen water in de ontluchtingspomp terecht komt.

 • Laat de pomp, de tuit en de watermatras geleidelijk zakken. Het is erg belangrijk om door te blijven pompen totdat alle lucht uit de watermatras is. Als de watermatras volledig luchtvrij is, haalt u de pomp van de tuit en plaatst u de stop op de dop. Zorg ervoor dat het waterniveau in de vultuit gelijk is aan het waterniveau van het watermatras, zodat er geen lucht in de matras komt.

Tip: Voeg voor het ontluchten direct een flesje waterbedconditioner toe aan het water om luchtvorming door algen en bacteriën tegen te gaan.

5. Als de lucht niet verdwijnt

Mocht het zijn dat u bijna wekelijks lucht in uw watermatras moet wegpompen, dan raden wij u aan om contact op te nemen met onze klantenservice. Er is dan mogelijk iets aan de hand met de vuldop, een kleine lekkage of een ander probleem. Het is niet normaal als u het waterbed maandelijks of zelfs wekelijks moet ontluchten, twee keer per jaar is de richtlijn om rustig te slapen, zonder bubbelende en klotsende geluiden.

Heeft u vragen of tips over ontluchten? Stel uw vraag in de reacties of neem contact met ons op.

2 gedachten over “Waterbed ontluchten”

 • Moet vrijwel 1x per maand ontlu chten.
  Vraag me af hoe dit kan?

  Reageren
  • Beste Roy Munninghof,

   U vraag zich af hoe het kan dat u het watermatras zo vaak moet ontluchten. Een nieuw gekocht waterbed moet in het begin vaker ontlucht worden. Afhankelijk van de afgestelde druk in uw kraan zit er behoorlijk wat lucht in de waterleidingen. Daarom is het in het begin raadzaam om minimaal eenmaal per week gedurende een maand te ontluchten.

   Mocht u nog meerdere informatie nodig hebben over het ontluchten van uw watermatras, laat het ons even weten!

   Groeten, Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie