Kan een watermatras in een gewoon bed?

Regelmatig krijgen we bij Waterbed Kampioen de vraag of een watermatras ook op een lattenbodem, verstelbare bodem of op een boxspring geplaatst kan worden. Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om uw bestaande ledikant of ombouw te combineren met een waterbed. In deze blog vertellen we u er meer over.

In dit artikel:

Speciale bedbodem voor een watermatras

De reden dat u een watermatras niet zomaar op een lattenbodem, verstelbare bodem of op een boxspring kunt plaatsen, heeft te maken met de gewichtsverdeling. Een gevuld watermatras heeft namelijk een hoog gewicht. Zo weegt een waterbed van 200 x 200 cm ongeveer 650 kg.

Zonder goede gewichtsverdelers kan de bedbodem het gewicht van het matras niet dragen. In een waterbedbodem bevinden zich houten kruizen die het gewicht van het watermatras optimaal verdelen. Bij een lattenbodem of verstelbare bodem is dit niet het geval. Hierdoor kunt u een gewoon matras in een ledikant niet zomaar vervangen voor een watermatras.

Inbouw waterbed

Waterbed in uw bestaande ombouw: het inbouw waterbed

Voor de mensen die toch graag gebruik willen blijven maken van hun huidige ledikant of ombouw is er een oplossing: het inbouw waterbed. Dit waterbed heeft een splitrand (een gedeelde schuimrand) waarbij de onderste rand in het ledikant zakt en de bovenste rand iets boven het ledikant uitsteekt.

Als u kiest voor een inbouw waterbed is het belangrijk rekening te houden met de volgende punten:

 • Gewichtsverdeling
 • Bedhoogte
 • Bedafmetingen

Gewichtsverdeling

Zoals we al schreven, is de bodem van een waterbed voorzien van houten kruizen die ervoor zorgen dat het gewicht van het watermatras optimaal wordt verdeeld. Hoeveel kruizen u nodig heeft, is afhankelijk van de afmeting van uw waterbed. Hoe groter uw bed, hoe meer kruizen.

waterbed kruizen in de bodem plaatsen

Bedhoogte

Welke bedhoogte voor uw ledikant of ombouw waterbed het meest geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van de hoogte van uw ledikant. Wij adviseren een bedhoogte te kiezen waarbij de split van het watermatras (de scheiding tussen de twee schuimranden) gelijk of iets lager ligt dan het ledikant. Dat betekent dat de bovenste schuimrand ongeveer 10 cm boven het ledikant uitsteekt.

Is het ledikant hoger dan de ombouw van het waterbed? Dan steekt het ledikant boven de rand van de schuimrand uit, wat niet comfortabel is bij het in en uit bed stappen.

Bedafmetingen

Als u de overstap maakt van een gewoon matras naar een watermatras moet u er rekening mee houden dat het werkelijke slaapoppervlak van een watermatras kleiner is dan de genoemde afmeting van de ombouw van het waterbed. De buitenmaat van het waterbed is gelijk aan de binnenmaat van het ledikant.

Een waterbed is rondom namelijk voorzien van een schuimrand van 7 cm breed. Als u voorheen op een gewoon matras van 180 x 200 cm sliep en nu kiest voor een watermatras van 180 x 200 cm is het werkelijke slaapoppervlak dus 166 x 186 cm. In onze blog ontdekt u het werkelijke slaapoppervlak van alle beschikbare matrassen.

Mogelijkheden inbouw waterbed

Als u kiest voor een inbouw waterbed zijn de mogelijkheden wat betreft mono of duo systemen, stabilisatie en verwarming hetzelfde als bij onze andere, complete waterbedden. Bij een inbouw waterbed is het echter niet mogelijk te kiezen voor een bedbodem met opbergladen, omdat deze bedbodem niet in een bestaand ledikant kan worden geplaatst.

Kan ik een normaal matras naast een watermatras in hetzelfde ledikant plaatsen?

Wij raden het niet aan een normaal matras naast een watermatras in een waterbed ombouw te plaatsen. De constructie van een waterbed is namelijk niet ontwikkeld voor het plaatsen van een normaal matras.

Om een normaal matras in een waterbed ombouw te kunnen plaatsen, moeten er diverse aanpassingen worden gedaan, onder andere aan de schuimranden. Bovendien leveren de schuin aflopende randen bij een softside waterbed problemen op bij het plaatsen van een normaal matras.

Waterbed Inbouw

Minder beperkingen met een vrijstaand waterbed

Heeft uw ledikant een afwijkende hoogte, waardoor het inbouw waterbed te ver in het ledikant zakt, er juist ver bovenuit steekt of heeft uw ledikant een afwijkende vorm? Dan is het inbouw waterbed wellicht niet de juiste optie voor u. Wilt u advies over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u de mogelijkheden voor een inbouw waterbed in uw bestaande ledikant te beperkt vindt. Bent u niet gehecht aan het ledikant en vindt u het geen probleem over te stappen op een ander bed? Dan raden we u aan u te laten adviseren over een vrijstaand waterbed, bijvoorbeeld het Waterbed Luxe, ons meest verkochte waterbed.

Met een vrijstaand waterbed hoeft u namelijk geen rekening te houden met de afmetingen van uw huidige ledikant en kunt u, indien gewenst, dus kiezen voor een groter slaapoppervlak.

Welk waterbed past bij u?

Ontdek welk waterbed bij u en uw budget past en bekijk direct ons volledige aanbod aan waterbedden. Spreekt u liever met een van onze medewerkers of wilt u langskomen in onze showroom? Neem dan gratis telefonisch contact op met onze klantenservice.

6 gedachten over “Kan een watermatras in een gewoon bed?”

 • jan kwakkel 8 Mei 2019 om 15:38

  Fantastisch dat een waterbed voldoende comfort om urenlang ontspannen te kunnen liggen. Ik denk dat de inbouw van een waterbed gedegen moet gebeuren. Jammer eigenlijk dat een bestaand ledikantje het gewicht niet dragen kan.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 8 Mei 2019 om 15:51

   Beste Jan,

   Bedankt voor uw reactie op onze blog. Om optimaal op een waterbed te kunnen slapen, moeten er inderdaad wat voorbereidingen getroffen worden. Maar we doen natuurlijk alles voor een ontspannen nachtrust!

   Met vriendelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Dankjewel voor dit stuk over waterbedden. Ik kan me voorstellen dat men ook een verstelbare bodem bij een waterbed willen hebben. Bizar dat een waterbed zo'n 600 kilo weegt.

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 9 april 2019 om 10:47

   Beste Pim,

   Bedankt voor uw reactie op onze blog. Helaas is het niet mogelijk een waterbed te combineren met een verstelbare bodem, omdat hierdoor de stabilisatiematten kunnen verschuiven en dit onherstelbare schade aan het waterbed kan aanbrengen. Gelukkig biedt een waterbed voldoende comfort om urenlang ontspannen te kunnen liggen.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als u nog vragen heeft, kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

   Met vriendelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Ik heb een duo waterbed. Kan dat gesplitst worden in 2 aparte warerbedden en wat kost dat ?

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 11 Maart 2019 om 14:39

   Beste Joke,

   Bedankt voor uw reactie op onze blog. Het is helaas niet mogelijk om een duo systeem te splitsen in twee losse waterbedden. Dit komt omdat de waterbedombouw is voorzien van schuin aflopende randen. Als u twee aparte waterbedden wilt, adviseren we u twee losse waterbedden in een afmeting naar keuze te bestellen.

   We hebben uw vraag ook via e-mail beantwoord. Als u nog vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met hartelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen