Waterbedverwarming: wat is de ideale temperatuur?

Een vraag die wij vaak krijgen gaat over de ideale temperatuurinstelling voor het waterbed. Helaas is hier geen standaard antwoord op te gegeven. Dit omdat de afstemming van de temperatuur zeer persoonlijk is en van omgevingsfactoren afhankelijk. In dit artikel proberen we antwoord te geven op de meest gestelde vragen rondom waterbedverwarming en de ideale temperatuur voor uw waterbed.

thermometer closeup

Inhoud:

  1. Wat is de ideale temperatuur voor mijn waterbed?
  2. Wat is de minimale temperatuur?
  3. Wat is de maximale temperatuur?
  4. Zit er verschil in de zomer en winter in temperatuur?
  5. Is de waterbedtemperatuur nog van andere zaken afhankelijk?
  6. Waarom heeft een waterbed een verwarmingssysteem?
  7. Hoe werkt het verwarmingssysteem?
  8. Kan ik mijn waterbedverwarming zelf installeren of vervangen?
  9. Verschillende verwarmingselementen

1. Wat is de ideale temperatuur voor mijn waterbed?

Wat de geschikte temperatuur is voor het waterbed is zeer persoonlijk. Het is met name afhankelijk of u van nature het snel warm of koud hebt. In het begin vraagt dit om wat experimenteren in het afstellen tot de juiste temperatuur voor u is gevonden.

De meeste mensen vinden een watertemperatuur van 27°C het prettigst. Vaak wordt in de winter de temperatuur iets hoger ingesteld en in de zomer wat lager.

2. Wat is de aanbevolen minimale temperatuur?

De minimale temperatuur voor uw waterbed is 24°C. Kouder is zeker niet verstandig omdat uw lichaam dan teveel afkoelt en harder moet werken om uw lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit zal door bijna niemand als comfortabel worden beschouwd. De instelbare minimale temperatuur op de meeste verwarmingselementen start bij 24 of 25°C.

In de zomer kan het prettig zijn de temperatuur een graadje laag te zetten. Wij adviseren dan de temperatuur op 26°C te zetten.

waterbed temperatuur instellen

3. Wat is de aanbevolen maximale temperatuur?

De meeste verwarmingselementen gaan tot 32°C en sommige zelfs tot 36°C, maar dit is meer bedoeld als extra snelle opwarming van uw bed voor u in de koude winternacht erin stapt. Zodra u erin stapt kunt u het beste de temperatuur terug naar 28°C zetten.

Voor een goede nachtrust is het niet aan te bevelen het bed hoger dan 29°C te verwarmen. Uw huidtemperatuur is 28°C. Bij hogere temperaturen zal het lichaam gaan zweten om overtollige warmte kwijt te raken.

4. Zit er verschil in de zomer en winter in temperatuur?

Jazeker. Zoals net aangegeven wordt in de winter de temperatuur vaak ingesteld op 28 °C. Onder invloed van een winterpyjama en winterdekbed kan dit toch aan de hoge kant zijn. In de zomer wordt vaak een temperatuur ingesteld van 26 °C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat transpiratievocht verdampt en u niet zo’n klam gevoel krijgt. Zo houdt het waterbed uw lichaam koel in de zomer.

Belangrijk: zelfs als het in de zomer zeer warm in huis is, zal de verwarming aan moeten blijven. De watertemperatuur is zonder verwarming nooit warm genoeg. Daarbij zal deze ook alleen aanspringen als de temperatuur te laag is.

waterbed warm en koud voor de seizoenen

5. Is de waterbedtemperatuur nog van andere zaken afhankelijk?

De temperatuur in de slaapkamer is niet altijd gelijk. Die is onder andere afhankelijk van ventilatie, verwarming en de buitentemperatuur tijdens de verschillende seizoenen. Ook heeft de dikte van het dekbed en het wel of niet openslaan daarvan invloed op de temperatuur van uw waterbed. Door gedurende de dag een extra dik dekbed over het waterbed te leggen, zorgt u voor een isolerende werking en houdt u de temperatuur constant.

Hetzelfde geldt omgekeerd. Waterbedden kunnen in de warme zomernachten voor verkoeling zorgen door de temperatuur lager in te stellen. Door het dekbed in de zomer van het waterbed af te halen, daalt de temperatuur overdag.

6. Waarom heeft een waterbed een verwarmingssysteem?

In een waterbed zit een grote hoeveelheid water. Water is van zichzelf te koud voor uw lichaam in rust, daarom moet het verwarmd worden. Voor het verwarmen wordt een verwarmingselement gebruikt. Het is belangrijk dat u het verwarmingselement altijd aan laat staan zodat de temperatuur van het waterbed niet te ver zakt.

De verwarming gebruikt minder stroom wanneer deze alleen het water op temperatuur hoeft te houden. Lees voor meer informatie ook het artikel over stroomverbruik van een waterbed.

7. Hoe werkt het verwarmingssysteem?

De huidige waterbedden worden altijd geleverd met een zeer energiezuinig verwarmingssysteem. De waterbedverwarming bestaat uit een thermostaat en een verwarmingsmat of element. Deze mat wordt onder de watermatras geplaatst en warmt het water op tot de gewenste temperatuur. De dunne mat voorkomt dat uw watermatras beschadigd raakt en dat u het verwarmingselement voelt wanneer u op de matras ligt.

Moderne verwarmingselementen zijn aan de onderkant geïsoleerd zodat alle warmte maximaal naar boven wordt overgedragen op het water. Voor uw veiligheid zit er een automatische beveiliging op tegen oververhitting.

8. Kan ik mijn waterbedverwarming zelf installeren of vervangen?

Dat kan zeker. De meeste verwarmingssystemen zijn eenvoudig te plaatsen. Het installeren van een nieuw verwarmingselement is niet moeilijk, maar kost wel even tijd omdat u het watermatras moet legen en opnieuw vullen.

Lees voor meer informatie over het leegpompen en vullen ook de volgende artikelen:

Wanneer u het monteren liever overlaat aan één van onze ervaren monteurs, regelen wij dat natuurlijk graag voor u. Onze monteurs zullen in dit geval de verwarming(en) netjes voor u vervangen. Bovendien geven de monteurs altijd waardevolle tips en adviezen over het gebruik van de verwarming, het onderhoud en gebruik van uw waterbed, zodat u zo lang mogelijk van uw waterbed in optimale conditie kunt genieten.

waterbed verwarmingselement

9, Verschillende verwarmingselementen

U heeft de keuze uit verschillende verwarmingselementen voor uw waterbed. Bekijk alle waterbedverwarmingselementen in onze webshop.

Wanneer u vragen heeft of meer informatie wilt ontvangen over verwarmingselementen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen of stel uw vraag in de reacties.

Geef een reactie