Waterbed vullen stappenplan

In dit artikel leggen we u uit hoe u uw waterbed moet vullen, hoeveel water er in gaat en wanneer het watermatras op de juiste manier gevuld is.

Inhoud:

 1. Voorbereiding
 2. Stappenplan voor het vullen van uw waterbed
 3. Hoe vol moet mijn waterbed?
 4. Hoeveel liter water in een waterbed?
 5. Blijven bijvullen?
 6. Gevuld waterbed heeft onderhoud nodig
 7. Wat is de beste vulgraad voor mij?

waterbed vullen met een slang

 

1. Voorbereiding

Wij adviseren om het vullen met minimaal twee personen te verrichten. Bij het ontluchten is namelijk een tweede persoon vereist.

 • Controleer of alle onderdelen en benodigde gereedschappen compleet zijn. Een vulslang inclusief koppelingen wordt niet standaard meegeleverd.
 • Controleer of er een kraan met schroefdraad aanwezig is waar de vulslang koppeling op kan worden aangesloten.
 • Zorg ervoor dat u geen scherpe voorwerpen draagt of in uw zakken heeft zitten. Kijk uit met riemen, horloges, sleutels, etc.

Let op: volg altijd de aanwijzingen uit de bijgeleverde handleiding. Bekijk onze uitgebreide watermatras instructiehandleiding online.

2. Stappenplan voor het vullen van uw waterbed

 1. Plaats het waterbed op de definitieve plek. Wanneer het watermatras eenmaal gevuld is, kunt u het bed niet meer verplaatsen.
 2. Zorg ervoor dat u het waterbed volgens de handleiding of onze instructies heeft opgebouwd. De veiligheidshoes is op de juiste wijze geplaatst, en ook de verwarmingselementen zijn in het bed geplaatst voordat u de watermatras(sen) plaatst en vult.
 3. Trek voorzichtig de vultuiten omhoog en haal de doppen eraf. Dit kan wat moeizaam gaan, omdat het watermatras vacuüm wordt opgeleverd.
 4. Koppel nu de vulslang aan een van de vultuiten in het waterbed. Sluit de slang aan op de dichtstbijzijnde kraan en zet deze open. Kies voor warm in plaats van koud water om het waterbed direct op temperatuur te vullen.Kunt u de watermatrassen niet gelijktijdig vullen omdat u geen koppelstuk heeft voor een tweede slang? Dan kunt u de watermatrassen om en om vullen. Houd bij het vullen beide vultuiten open, zodat het water er aan één kant in kan en de lucht aan de andere kant kan ontsnappen. Vul eerst het eerst ene watermatras tot 25%, dan het andere watermatras tot 50%. Vul het eerste watermatras vervolgens tot 75% en het tweede watermatras tot 100%. Vul tot slot het eerste watermatras ook tot 100%.
 5. Vul de watermatras eerst met een beetje water en controleer vervolgens of het matras goed in het bed ligt en alle hoeken gelijk verdeeld zijn. Vul vervolgens bij tot net onder de bovenkant van de bedrand/schuimrand.
 6. Test het watermatras. Wanneer u op uw zij ligt, is het niet de bedoeling dat u de bodem raakt. Vul de waterzak bij totdat u goed ligt. Draai daarna de kraan dicht en ontkoppel de slang.
 7. Nadat de watermatrassen zijn gevuld met water schenkt u de waterbed conditioner (handwarm +/- 27 graden celsius) in het water. De conditioner gaat algen-, bacteriën- en schimmelgroei in uw waterbed tegen.
 8. Verwijder de lucht uit het watermatras. Om erachter te komen of er water in uw matras zit, drukt u op het matras. Hoort u het water klotsen? Dan zit er lucht in het matras. Hoort u het water niet of nauwelijks klotsen? Dan zit er weinig tot geen lucht in het watermatras. We adviseren u uw watermatras de eerste maand iedere week even ontluchten. Daarna is het alleen nodig wanneer u het water hoort klotsen.
 9. Sluit de opening af met de dop en druk deze naar binnen.

Tip: vul het waterbed met handwarm in plaats van ijskoud leidingwater, zodat het water al enigszins op temperatuur is. Het verwarmingselement verwarmt het water namelijk maar enkele graden per uur. Gebruik geen water warmer dan 27°C, want een waterbed koelt ook niet snel af.

waterbed vullen

 

3. Hoe vol moet ik mijn waterbed vullen?

De juiste hoeveelheid water in het waterbed is afhankelijk van meerdere factoren:

   • Het type waterbed
   • De afmetingen
   • Uw gewicht (en dat van uw partner)
   • Uw persoonlijke voorkeur

In de praktijk wordt een watermatras al snel te ver gevuld. U kunt beter met wat minder water beginnen en vervolgens bijvullen. Of er te veel water in het watermatras zit, kunt u eenvoudig testen. Als u op het matras gaat zitten, mag de bedbodem voelbaar zijn. Al het gewicht bevindt zich dan op een kleine oppervlakte. Wanneer u gaat liggen, mag de bodem niet meer voelbaar zijn.

waterbed vullen

Wij adviseren om te starten met een vulniveau tot een halve centimeter onder de schuimrand. Zo bent u ervan verzekerd dat het matras nooit bol staat en u op het matras ligt in plaats van er in. Indien u met uw heupen de bodem raakt, moet u het watermatras bijvullen.

Belangrijk is dat uw rug zo goed als horizontaal ligt in lijn met de bovenkant van het matras en uw heupen niet te ver wegzakken. Als u niet in een kuiltje of op een heuveltje ligt, zit er voldoende water in uw watermatras.

Het vinden van de ideale vulgraad van uw waterbed kan een uitdaging zijn. U kunt zelf experimenteren door met een emmertje kleine beetjes water bij te vullen of uit het bed te halen wanneer u klachten ondervindt. U kunt ook hulp zoeken bij het vullen van uw waterbed voor uw optimale comfort. Indien u een waterbed met montage bestelt, stemmen onze ervaren monteurs uw watermatras perfect op uw lichaam af.

4. Hoeveel liter water gaat er in een waterbed?

In een tweepersoons waterbed van 180x200 gaat zo'n 576 liter water. Hoeveel liter water u nodig heeft, is uiteraard afhankelijk van het type waterbed dat u heeft gekocht.

In een hardside waterbed met rechte randen past meer water dan in een softside waterbed met schuine randen. Het vullen neemt wel enige tijd in beslag. Uit een gemiddelde keukenkraan stroomt 8 tot 15 liter water per minuut.

Blijf tijdens het vullen van uw watermatras wel in de buurt. Het vergeten van een kraan die openstaat, komt vaker voor dan u denkt. Wanneer de kraan nog openstaat zodra de maximale vulgraad is bereikt, kan de adapter losschieten en heeft u een waterballet in huis.

Afmeting
watermatras
Inhoud softside Inhoud hardside
100 x 200 cm 288 liter 400 liter
140 x 200 cm 432 liter 560 liter
160 x 200 cm 504 liter 640 liter
160 x 210 cm 532 liter 672 liter
180 x 200 cm 576 liter 720 liter
180 x 210 cm 608 liter 756 liter
180 x 220 cm 640 liter 792 liter
200 x 200 cm 648 liter 800 liter
200 x 220 cm 720 liter 880 liter

 

5. Moet ik vaak water bijvullen?

Als een waterbed op de juiste manier gevuld is, hoeft het water niet meer bijgevuld te worden. Het water zit in een afgesloten watermatras en kan nergens naartoe. U hoeft het alleen bij te vullen als u het watermatras op een later moment toch harder en steviger wilt hebben. Leegpompen en het opnieuw vullen van het waterbed is bij jaarlijks onderhoud met conditioner alleen nodig als u gaat verhuizen of het bed wilt verplaatsen.

Merkt u dat uw watermatras langzaam zachter wordt? Dan heeft u mogelijk te maken met een lek. Lees ons artikel over het vinden en repareren van een lek in uw waterbed.

 

6. Een gevuld waterbed heeft onderhoud nodig

Is uw waterbed goed gevuld? Vergeet dan het onderhoud niet, zoals het halfjaarlijks toevoegen van waterbed conditioner om bacterie- en geurvorming en vervuiling te voorkomen. Lees ons artikel met waterbed onderhoudstips zodat u extra lang en met plezier van uw waterbed kunt genieten.

 

7. Wat is de beste vulgraad voor mij?

Deze vraag krijgen wij regelmatig. Veel mensen verwachten dat er een ideaal aantal liters is per gewicht en afmeting. Dit is echter afhankelijk van uw eigen voorkeuren en de gekozen stabilisatiegraad. Het belangrijkste is dat u een comfortabele, horizontale slaaphouding heeft met de juiste ondersteuning.

Heeft u de juiste slaaphouding, maar ligt uw waterbed toch niet helemaal zoals u gewend bent of verwacht had? Wellicht heeft u dan een te zware of lichte stabilisatie gekozen.

Ervaart u problemen met het vullen van uw waterbed of comfortniveau? Neem contact op met onze klantenservice of stel uw vraag in de reacties. Wij helpen u graag.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen