Waterbed vullen stappenplan

In dit artikel leggen we u uit hoe u het beste uw waterbed vullen kunt, hoeveel water er in gaat en wanneer de watermatras op de juiste manier gevuld is.

Inhoud:

 1. Voorbereiding
 2. Stappenplan voor het vullen van uw waterbed
 3. Hoe vol moet mijn waterbed?
 4. Hoeveel liter water in een waterbed?
 5. Blijven bijvullen?
 6. Gevuld waterbed heeft onderhoud nodig
 7. Wat is de beste vulgraad voor mij?

waterbed vullen met een slang

 

1. Voorbereiding

Wij adviseren om het vullen met minimaal 2 personen te verrichten. Bij het ontluchten is een 2e persoon vereist.

 • Controleer of alle onderdelen en benodigde gereedschappen compleet zijn. Een vulslang inclusief koppelingen wordt niet standaard meegeleverd.
 • Controleer of er een kraan aanwezig is met schroefdraad waar de vulslang-koppeling op kan worden aangesloten.
 • Zorg ervoor dat u geen scherpe voorwerpen draagt of in uw zakken heeft zitten. Kijk uit met riemen, horloges, sleutels, etc.

Let op: Volg altijd de aanwijzingen uit de bijgeleverde handleiding.
Bekijk onze uitgebreide watermatras instructiehandleiding online.

 

2. Stappenplan voor het vullen van uw waterbed

  1. Plaats het waterbed op zijn definitieve plek. Wanneer het watermatras eenmaal gevuld is kunt u het bed niet meer verplaatsen.
  2. Zorg dat u het waterbed volgens de handleiding hebt opgebouwd. De veiligheidshoes is op de juiste wijze geplaatst en plaats ook de verwarmingselementen in het bed vóór u de watermatras(sen) plaatst en vult.
  3. Trek voorzichtig de vultuiten omhoog en haal de doppen eraf. Dit kan wat moeizaam gaan omdat het watermatras vacuüm wordt opgeleverd.
  4. Voeg als eerste een flacon waterbed conditioner toe. Door dit eerst te doen vermengd dit direct goed met het water.
  5. Koppel nu de vulslang op een van de vultuiten in het waterbed. Sluit de slang aan op de dichtstbijzijnde kraan en zet deze open. Kies voor warm in plaats van koud water om het waterbed direct op temperatuur te vullen.

Kunt u de watermatrassen niet gelijktijdig vullen omdat u geen koppelstuk heeft voor een tweede slang, dan kunt u de watermatrassen om-en-om vullen. Hou bij het vullen beide vultuiten open zodat het water aan één kant erin kan en de lucht aan de andere kant eruit. Vul eerst het eerst ene watermatras tot 25%, dan het andere watermatras tot 50%. Vervolgens het eerste watermatras tot 75% en dan het tweede watermatras tot 100%. Vul hierna het eerste watermatras ook tot 100%.

 1. Vul de watermatras eerst met een beetje water en controleer vervolgens of hij goed in het bed ligt en alle hoeken gelijk verdeeld zijn. Vul vervolgens bij tot net onder de bovenkant van de bedrand/schuimrand.
 2. Test de watermatras. Wanneer u op uw zij ligt, moet u niet de bodem raken. Vul de waterzak bij totdat u goed ligt. Sluit daarna de kraan en ontkoppel de slang.
 3. Nadat de watermatrassen zijn gevuld met water schenk de flacon waterbed conditioner (handwarm +/- 27 graden celsius) in het water. De conditioner gaat algen-, bacteriën- en schimmelgroei in uw waterbed tegen.
 4. Verwijder de lucht uit de watermatras. U weet of er lucht in de matras zit door te voelen: als u op de matras drukt, moet u het water niet of nauwelijks horen klotsen. De eerste maand kunt u het beste iedere week even ontluchten, daarna alleen wanneer u het water hoort klotsen.
 5. Maak de opening dicht met de dop en druk deze naar binnen.

Tip: vul het waterbed met handwarm water en niet met ijskoud leidingwater. Het verwarmingselement verwarmt het water maar enkele graden per uur. Gebruik liever handwarm water, maar niet warmer dan 27°C. Een waterbed koelt ook niet snel af.

waterbed vullen

 

3. Hoe vol moet ik mijn waterbed vullen?

De juiste hoeveelheid water in het waterbed is afhankelijk van meerdere factoren:

 • Het type waterbed
 • De afmetingen
 • Uw gewicht (en dat van uw partner)
 • Uw persoonlijke voorkeur

In de praktijk wordt een watermatras al snel te vol gedaan. U kunt beter met wat minder water beginnen en dan bijvullen. Of er teveel water in zit, is eenvoudig te merken. Bij het zitten mag de bedbodem voelbaar zijn. Al het gewicht bevindt zich dan op een kleine oppervlakte. Wanneer de persoon gaat liggen, mag de bodem niet meer worden gevoeld.

waterbed vullen

Wij adviseren om te starten met een vulniveau tot een halve centimeter onder de schuimrand. Zo bent u er van verzekerd dat de matras nooit bol staat en u op de matras ligt in plaats van er in. Indien u met uw heupen de bodem raakt moet u het watermatras bijvullen.

Belangrijk is dat uw rug zo goed als horizontaal ligt in lijn met de bovenkant van de matras en uw heupen niet te ver wegzakken.

Het vinden van de ideale vulgraad van uw waterbed kan een uitdaging zijn. U kunt zelf experimenteren door kleine beetjes bij te vullen of uit het bed te halen wanneer u klachten ondervindt. U kunt ook hulp zoeken bij het vullen van uw waterbed op de juiste hoeveelheid voor uw optimale comfort. Indien u een waterbed met montage bestelt, stemmen onze ervaren monteurs uw watermatras perfect op uw lichaam af.

 

4. Hoeveel liter water gaat er in een waterbed?

In een tweepersoons waterbed van 180x200 gaat zo'n 576 liter water. Hoeveel liter water u nodig heeft is uiteraard afhankelijk van het type waterbed dat u heeft gekocht.

In een hardside waterbed met rechte randen gaat meer water dan een softside waterbed met schuine randen. Het vullen neemt wel enige tijd in beslag voordat het waterbed vol is. Uit een gemiddelde keukenkraan stroomt tussen 8-15 liter water per minuut.

Het duurt dus even voor de watermatras vol is. Maar blijf wel in de buurt. Een kraan vergeten die openstaat komt vaker voor dan u denkt! Indien de kraan nog open staat wanneer de maximale vulgraad wordt bereikt kan de adapter losschieten en heeft u een waterballet in huis.

Afmeting
Watermatras
Inhoud
Gewicht Softside
Inhoud
Gewicht Hardside
100 x 200 288 L / KG 400 L / KG
140 x 200 432 L / KG 560 L / KG
160 x 200 504 L / KG 640 L / KG
160 x 210 532 L / KG 672 L / KG
180 x 200 576 L / KG 720 L / KG
180 x 210 608 L / KG 756 L / KG
180 x 220 640 L / KG 792 L / KG
200 x 200 648 L / KG 800 L / KG
200 x 220 720 L / KG 880 L / KG

 

5. Moet ik vaak water bijvullen?

Als een waterbed op de juiste manier is gevuld, hoeft het water niet meer bijgevuld te worden. Het water zit in een afgesloten watermatras en kan nergens naar toe. U hoeft het alleen bij te vullen als u de watermatras toch wat harder en steviger wilt hebben, anders is het niet nodig. Leegpompen en weer vullen van het waterbed is bij jaarlijks onderhoud met conditioner alleen nodig als u gaat verhuizen of het bed wilt verplaatsen.

Merkt u dat uw watermatras langzaam zachter wordt? Dan heeft u mogelijk te maken met een lek. Lees ons artikel over het vinden en repareren van een lek in uw waterbed.

 

6. Een gevuld waterbed heeft onderhoud nodig

Is uw waterbed goed gevuld? Vergeet dan het onderhoud niet, zoals het halfjaarlijks toevoegen van waterbed conditioner om bacterie- en geurvorming en vervuiling te voorkomen. Lees ons artikel met waterbed onderhoudstips zodat u extra lang en met plezier van uw waterbed kunt genieten.

 

7. Wat is de beste vulgraad voor mij?

Deze vraag krijgen wij regelmatig. Veel mensen verwachten dat er een ideaal aantal liters is per gewicht en afmeting. Dit is echter afhankelijk van de eigen voorkeuren en stabilisatiegraad. Het belangrijkste is dat u een comfortable horizontale slaaphouding heeft met de juiste ondersteuning.

Heeft u de juiste slaaphouding maar ligt uw waterbed toch nog niet helemaal zoals u gewend bent of verwacht had? In dat geval kan het voorkomen dat u een te zware of lichte stabilisatie heeft gekozen.

Ervaart u problemen met het vullen van uw waterbed of comfortniveau? Neem contact op met onze klantenservice of stel uw vraag in de reacties. Wij helpen u graag.

Geef een reactie