Zo kiest u het geschikte waterbed

Een waterbed is minder bekend bij velen, omdat waterbedden alleen bij specialistische beddenwinkels te koop zijn. Waar het internet vol staat met informatie over de zin en onzin van matrassen, wordt het waterbed vaak onterecht buiten beschouwing gelaten.

Een goed afgesteld waterbed is voor duizenden waterslapers de enige echte winnaar onder de matrassen. In dit artikel helpen wij u een beter geïnformeerde matraskeuze te maken en nemen we u mee door de opties die een waterbed u te bieden heeft.


 

Afwegingen bij het kiezen van een waterbed

 

Waarom een waterbed?
Het juiste formaat kiezen
Mono of duo watermatras
Materiaal watermatras
Stabilisatiekeuze
Verwarmingselement kiezen
De matrastijk
Uiterlijk van uw bed
Installatie & montage
Onderhouden van een waterbed


 

1. Waarom een waterbed kiezen?

De keuze voor een matras is heel persoonlijk en afhankelijk van uw lichaamseigenschappen, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren. Ook spelen eventuele rug- of spierklachten een belangrijke rol bij uw matraskeuze. Standaard one-size-fits-all matrassen bestaan niet, ondanks wat de hippe reclames en partijdige matrassentesten u willen doen geloven.

Dankzij de variabele instelbaarheid en de ruime keuze aan opties is een waterbed juist het tegenovergestelde van het one-size-fits all matras. Een waterbed biedt:

 • Goede, gelijkmatige ondersteuning voor een natuurlijke slaaphouding;
 • Drukverdeling op gevoelige plekken, die pijnlijke drukpunten op spieren voorkomt;
 • Extra hygiëne, doordat er geen vuil en stof in het matras kan trekken (anti-allergeen);
 • Instelbare hardheid en temperatuur.

Veel bezwaren tegen waterbedden, zoals dat een waterbed eindeloos beweegt of veel energie kost, zijn gebaseerd op informatie uit de jaren '90. In die periode waren de waterbedden in opkomst. Ondertussen zijn zowel de waterbedden als de gebruikte technieken verder ontwikkeld en verbeterd. Hierover leest u verderop in dit artikel meer.

Lees meer over de voor- en nadelen van matrassen en waterbedden:

 


 

2. Het juiste formaat watermatras kiezen

Moderne, softside waterbedden zijn rondom voorzien van een schuin aflopende schuimrand van 7 cm dik. Dit bevordert het comfortabel in en uit bed stappen.

Houd er bij het kiezen van uw gewenste formaat rekening mee dat het daadwerkelijke slaapoppervlak door deze schuimrand iets kleiner is.

Buitenmaten waterbed Werkelijk slaapoppervlak
100/200 86/186
140/200 126/186
160/200 146/186
180/200 166/186
180/210 166/196
180/220 166/206
200/200 186/186
200/220 186/206

De keuze voor de breedte van uw watermatras is persoonlijk, maar qua lengte is het belangrijk dat u uitgaat van de langste persoon die in het bed zal slapen. Wij adviseren daarin:

 • Bent u of is uw partner niet langer dan 180 cm? Kies voor een waterbed met een lengte van 200 cm.
 • Bent u of is uw partner tussen de 180 en 190 cm? Kies voor een waterbed met een lengte van 210 cm.
 • Bent u of is uw partner tussen de 190 en 200 cm? Kies voor een waterbed met een lengte van 220 cm.

Door een bed te kiezen dat lang genoeg is, voorkomt u dat uw hoofd of voeten niet geheel gelijkmatig ondersteund worden.


 

3. Mono of duo watermatras?

Het watermatras kan bestaan uit 1 of 2 compartimenten. Een duo watermatras bestaat uit twee losse watermatrassen en wordt in het midden verdeeld met een thermische scheidingswand. Een duo matras heeft meerdere voordelen:

 • Keuze in stabilisatie per kant voor de gewenste hoeveelheid beweging;
 • Elke zijde kan gevuld worden tot de optimale vulgraad voor ondersteuning van uw lichaamsbouw;
 • De temperatuur kan per kant persoonlijk worden ingesteld;
 • Geen last van beweging van uw partner door de scheidingswand.

Voor een tweepersoons waterbed adviseren wij over het algemeen een duo matras. Indien u en uw partner meer dan 15 kg verschillen in gewicht is dit eigenlijk een must. Bij een duo systeem is het nodig een extra verwarmingselement aan te schaffen, zodat u beide matrassen apart kunt verwarmen.

mono of duo waterbed


 

4. Materiaal watermatras

Watermatrassen worden gemaakt van CE vinyl of duurzaam Mesamoll 2 vinyl. Beide zijn zeer stevig en beschikken over verstevigde lasnaden die zich aan de onderkant van het matras bevinden - daar wordt de minste druk uitgeoefend.

Het voordeel van Mesamoll 2 vinyl is dat er 20% dikker vinyl wordt gebruikt dat elastischer is en langer soepel blijft. Hiermee is de kans op uitdroging en scheuren kleiner en gaat het matras langer mee. Een matras van Mesamoll 2 heeft 10 jaar garantie.

Rondom het watermatras wordt ook altijd een veiligheidsvoering van Mesamoll 2 vinyl bevestigd. Deze voering voorkomt dat er water buiten het bed lekt als er een lek in het matras ontstaat.

Het vinyl dient om de paar maanden te worden gereinigd, net als dat u een standaard matras moet luchten. Het matras kan worden schoongemaakt met vinylreiniger om opgehoopte zoutresten en bacteriën te verwijderen. Hiermee blijft het vinyl in optimale conditie en behoudt u de hygiëne van uw watermatras.


 

5. Een stabilisatiegraad kiezen voor uw watermatras

Het beeld dat een waterbed eindeloos beweegt, is verleden tijd sinds de komst van gestabiliseerde waterbedden. In het matras zijn fibermatten bevestigd die de beweging van het water beperken. Hoe hoger de stabilisatie en het aantal fibermatten in het matras, hoe minder lang het water nabeweegt.

Met een duo watermatras kunt u per kant een stabilisatie kiezen, afgestemd op uw persoonlijke behoeften.

Watermatrassen zijn beschikbaar in 5 stabilisaties.

Type Stabilisatie Bewegings-
tijd
Lenden-
steun
0% geen stabilisatie 5-8 sec. Nee
60% lichte stabilisatie 2-4 sec. Nee
80% middel stabilisatie 1-2 sec. Nee
100% zware stabilisatie 0-1 sec. Ja
120% extra zware stabilisatie 0 sec. Ja

De fibermatten doen geen afbreuk aan de conformiteit van het waterbed. Ook heeft de stabilisatiegraad geen invloed op de hardheid van het matras. De hardheid is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid water in het matras.

100% en 120% stabilisatie wordt aangeboden in combinatie met een extra lendensteun. De lendensteun biedt extra ondersteuning die ervoor zorgt dat de onderrug en heupen niet te ver in het matras kunnen zakken. Dit is aanbevolen voor wie last heeft van rugklachten of op de buik slaapt.

Het is persoonlijk of u deining als prettig ervaart. Ongestabiliseerde waterbedden worden met name nog verkocht aan mensen die dit altijd al hebben gehad. De meeste mensen kiezen voor een stabilisatie van 80% of hoger.

Lees meer over stabilisatie van waterbedden:

 


 

6. Een verwarmingselement kiezen

Een van de grootste voordelen van een waterbed is de instelbare temperatuur. Elk waterbed beschikt over één (mono watermatras) of twee (duo watermatras) verwarmingselementen met een thermostaat.

Verwarmingselementen werken op 230V. De techniek en het rendement van de huidige generatie verwarmingselementen is de laatste jaren vooruit gegaan. De stroomkosten worden daardoor steeds verder teruggedrongen.

Bij uw verwarmingselement heeft u de keuze uit twee typen:

 1. Carbon verwarmingsmatten
 2. Keramische verwarmingselementen

De Carbon verwarmingen zijn de nieuwste generatie verwarmingen. Deze kosten iets meer, maar hebben het hoogste rendement. De matten geven over een groter oppervlak warmte af en zijn beter geïsoleerd, waardoor er minder warmte naar onderen verloren gaat. Hiermee vallen uw maandelijkse kosten tot wel 35% lager uit.

Met behulp van de thermostaat en ingebouwde sensoren schakelt de verwarming alleen aan om het water op temperatuur te houden.

Meer informatie over verwarmingselementen en het instellen van de juiste temperatuur vindt u in deze artikelen:

 


 

7. De matrastijk

Om het watermatras zit een matrastijk. De tijk zorgt ervoor dat u op een comfortabele en zachte bovenlaag ligt. Daarnaast zorgt de tijk voor de vochtregulatie en de ventilatie van het matras.

De bovenlaag van de tijk kan worden afgeritst en gewassen. Wanneer deze aan vervanging of een wasbeurt toe is, kunt u de boventijk eenvoudig verwisselen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van standaard matrassen en toppers.

Tijken zijn beschikbaar in twee varianten:

 • Standaard softside waterbed tijk
 • Split softside waterbed tijk

De split tijk is gemaakt voor luxe softside waterbedden met een split rand. Dit houdt in dat het beddengoed tijdens het opmaken van het bed gemakkelijk in de rand, in plaats van onder het matras, kan worden gestopt. Ook gaat de tijk niet in zijn geheel onder het matras door, maar zit deze in de split rand gestopt.

Een split softside waterbed met bijbehorende split tijk heeft als bijkomend voordeel dat u niet het volledige matras hoeft te legen om de tijk te vervangen wanneer dat nodig is.

Verder kunt u kiezen voor een basis tijk of een luxere uitvoering met extra comfort en een langere levensduur.

 


 

8. Uiterlijk van uw waterbed

Uw keuze voor een waterbed zou niet moeten afhangen van hoe het bed er uitziet, maar de kwaliteit van de nachtrust waar u naar op zoek bent. Maar uiteraard wil het oog ook wat. Waterbedden zijn beschikbaar in vijf varianten.

Lees ook:

1. Basic vrijstaand waterbed

Bij een basic waterbed ligt het watermatras op een houten bodem met gewichtsverdelers. In de bodem kunt u optioneel kiezen voor opberglades. De kleur van de bodem kunt u zelf kiezen. Het bed kan naar wens worden uitgebreid met een hoofdbord en nachtkastjes.

Ga naar: Waterbed Basic

2. Inbouw waterbed

Een inbouw waterbed is bedoeld om te plaatsen in een eigen ombouw of ledikant. De bodem van een inbouw waterbed is iets hoger dan die van een basic waterbed. De bovenste split schuimrand steekt net boven het ledikant uit, zodat u gemakkelijk het bed kunt opmaken. Het aanzicht kunt u helemaal zelf naar smaak maken of u kunt uw oude ledikant behouden indien deze de juiste hoogte heeft.

Ga naar: Waterbed Inbouw

3. Luxe waterbed

Een luxe waterbed is een softside bed met splitranden dat is uitgevoerd met stoffering rondom. De splitranden (ook wel instopstrook genoemd) zorgen ervoor dat u uw waterbed gemakkelijk kunt opmaken. U kunt de lakens, het hoeslaken en het dekbed eenvoudig in deze rand stoppen. Hierdoor hoeft u het watermatras niet op te tillen en maakt u dankzij de splitrand uw waterbed snel en eenvoudig op.

Ga naar: Waterbed Luxe

4. Pro waterbed

Onze Pro waterbedcollectie typeert zich door de stoffering. Een Pro waterbed is namelijk beschikbaar in 14 kleuren. Daarbij heeft u de keuze tussen een lederlook stof of een linnenlook. De onderkant van het waterbed is gestoffeerd. Ook is het mogelijk een nachttafel set en een hoofdeinde in bijpassende kleur mee te bestellen.

Ga naar: Waterbed Basic Pro

5. Boxspring look waterbed

Een boxspring is één van de meest gekozen ledikanten. Bij een boxspring look waterbed is de bodem verstevigd en op poten geplaatst en is het onderstel even breed als het matras. Hierdoor oogt het bed meer als één geheel en is deze op het oog niet meer te onderscheiden van een standaard bed. De boxspring bodem is bekleed met stof of leder in een kleur naar keuze.

Ga naar: Waterbed Basic Box Pro


 

9. Installatie & montage

Het monteren van een waterbed is prima zelf te doen. Toegegeven, het vergt wat meer handelingen dan het neerleggen van een kant-en-klaar matras. Bij het installeren van een waterbed moet u het watermatras vullen met de daarvoor benodigde accessoires, zoals een vulslangenset en een waterbedpomp.

Wanneer het waterbed eenmaal gevuld is, moet het waterbed ontlucht worden om klotsen te voorkomen. In sommige gevallen is het nodig de vulgraad nog wat bij te stellen om de juiste hardheid te vinden.

Wanneer u hier tegenop ziet, kunt u er ook voor kiezen het waterbed te laten plaatsen door een van onze ervaren monteurs. Op die manier heeft u er geen omkijken naar en wordt het bed direct naar wens afgesteld.

Voor het zelf installeren en afstellen van het bed bieden wij uitgebreide producthandleidingen en stappenplannen. Deze vindt u hier:

 


 

10. Onderhouden van een waterbed

Om een waterbed in optimale conditie te houden, adviseren we u deze minimaal twee keer per jaar te onderhouden. U reinigt het watermatras en vult het water aan met waterbed conditioner tegen algen- en bacterievorming.

Het water bijvullen is in principe niet nodig, tenzij u zelf behoefte heeft aan een harder matras.

De tijk kunt u het beste eens per kwartaal wassen om deze lekker fris te houden.

Bij slecht onderhoud of door scherpe voorwerpen kan het voorkomen dat een watermatras lek raakt. Als het lek niet op een naad zit, kunt u dit zelf repareren.

Bekijk alle tips voor het beste onderhoud van uw waterbed:

 


 

Overstappen op een waterbed?

Overstappen van een standaard matras naar een waterbed is spannend, maar niet anders dan welk ander type matras u aanschaft. Het is tenslotte altijd afwachten of uw nieuwe matras aan uw verwachtingen voldoet.

Bij een waterbed geldt dat de meeste mensen eerst willen ervaren hoe deze ligt. U kunt een waterbed uitproberen in een winkel om een beter gevoel te krijgen bij het slapen op water en verschillende stabilisaties.

Even proefliggen op een waterbed is helaas nooit voldoende om goed te kunnen bepalen of uw nachtrust verbetert en eventuele klachten afnemen.

Voor een beter beeld kan het helpen een paar nachten op een waterbed te slapen. Dit kan bijvoorbeeld in een hotelkamer met een waterbed tijdens een weekendje weg.

Wat als mijn waterbed niet bevalt?

Gelukkig bieden de meeste aanbieders van waterbedden ook een proefperiode van enkele maanden waarin u goed kunt bepalen of het waterbed voor u de beste keuze is.

Bevalt het waterbed niet of ervaart u klachten? Dan kunt u het bed tot 90 dagen retourneren en krijgt u het aankoopbedrag terug.

Advies nodig?

Heeft u na het lezen van onze keuzehulp nog vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers helpen u graag met persoonlijk advies op maat.

Bekijk alle waterbedden van Waterbed Kampioen

6 gedachten over “Zo kiest u het geschikte waterbed”

 • c van Oirschot 1 november 2018 om 18:30

  Zijn er waterbedden die verstelbaar zijn aan de boven en achterzijde

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 5 november 2018 om 10:55

   Beste heer/mevrouw,

   Wij leveren geen verstelbare waterbedden. Bij het bewegen van het waterbed kunnen de stabilisatiematten verschuiven en zakt het water naar beneden; dit is niet bevorderlijk voor het watermatras en het vinyl.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als u nog vragen heeft, horen we dat graag.

   Met vriendelijke groet, Ronald van Waterbed Kampioen.

   Reageren
 • Elly kraanen 13 Juni 2018 om 11:45

  Hallo mevrouw/meneer,
  Mijn vraag is hoe hoog zijn u waterbedden en dan bedoel ik natuurlijk met in en uitstappen.

  Met vriendelijke groet,
  Elly Kraanen

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 13 Juni 2018 om 18:37

   Beste Elly Kraanen,

   Bedankt voor uw bericht.
   Wij bieden 2 mogelijkheden die u kunt kiezen in de waterbed configurator.
   U kunt kiezen voor een bedhoogte van 50 of 55 centimeter.

   Mocht u nog vragen hebben horen wij dat graag.

   Reageren
 • Jacques van Loon 4 Juni 2018 om 02:45

  §Ik heb nu 2 Matrassen van 900x2000 en heb daar een ledikant dat bij de hele slaapkamer past,
  onder de matrassen zitten 2 stuks 3 motterige verstelmotors zodat hey hoofdeinde en voeteneinde omhoog gezet kan worden.
  Is dat ook mogelijk om te gebruiken bij de Duo watermatrassen met 100% gestabiliseerd et onderdeel is van staal met hout.
  Graag uw reactie

  Reageren
  • De Waterbed Kampioen 4 Juni 2018 om 15:24

   Beste Jacques van Loon,

   Bedankt voor uw bericht.

   Helaas is het niet mogelijk om onze duo watermatrassen te gebruiken voor uw verstelbare bed.
   Dit heeft te maken met dat de stabilisatie is ons waterbed hier niet voor gemaakt zijn.

   Mocht u verder nog vragen hebben omtrent het waterbed, dan horen wij dat graag.

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen