Hoe vervang ik een waterbed verwarming?

Het vervangen van de waterbed verwarming is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Om de verwarmingselementen te kunnen vervangen, moet u namelijk het volledige watermatras leegpompen en uit het waterbed halen.

Ondanks dat waterbed verwarmingen een lange levensduur hebben - hier komen we verderop in deze blog op terug - kan het voorkomen dat een waterbed verwarming vroegtijdig niet meer naar behoren werkt. In dat geval zit er niets anders op dan uw watermatras leeg te pompen, uw bestaande verwarmingselement te verwijderen en een nieuw element te plaatsen.

In dit artikel leggen we u stap voor stap uit hoe u zelf uw waterbed verwarming kunt vervangen.

In dit artikel:

waterbed verwarming vervangen

Hoe lang gaat een waterbed verwarming mee?

Een waterbed verwarming heeft ongeveer dezelfde levensduur als een watermatras: zo’n 8 tot 10 jaar. Op die leeftijd zullen de verwarmingselementen, net als veel andere elektrische apparaten, steeds harder moeten werken om dezelfde warmte te leveren. Hierdoor worden ze minder energiezuinig en stijgen uw stroomkosten.

Omdat u voor het vervangen van uw waterbed verwarming het volledige watermatras moet leegpompen, raden we u aan deze twee onderdelen op hetzelfde moment te vervangen.

Tip! Is uw waterbed verwarming na 8 tot 10 jaar aan vervanging toe? Vernieuw dan ook direct uw watermatras. Zo hoeft u uw watermatras maar één keer leeg te pompen.

Dit heeft u nodig voor het vervangen van uw waterbed verwarming

  • Waterpomp
  • Vulset
  • Ontluchtingspomp
  • Eventueel een boormachine voor het verwijderen en bevestigen van de schuimranden

Zelf uw waterbed verwarming vervangen

Gaat u zelf aan de slag met het vervangen van uw waterbed verwarming? Geen probleem, het is niet ingewikkeld. Hieronder leggen we u uit welke stappen u moet nemen.

Stap 1: schakel de verwarming uit

Trek de stekker van de verwarming uit het stopcontact en ontkoppel, indien mogelijk, de thermostaat van het verwarmingselement. Zo kunt u het snoer later gemakkelijker door de opening van de tijk halen.

Verwarming waterbed uitschakelen

Stap 2: pomp het watermatras leeg

Voor het leegpompen van uw watermatras heeft u een waterpomp nodig. Met deze pomp kunt u de watermatrassen volledig leegpompen en vacuüm zuigen, waardoor de stabilisatiematten niet kunnen verschuiven. Heeft u een waterbed met een duo systeem? Dan raden we u aan beide watermatrassen tegelijkertijd leeg te pompen. Lees hier de uitgebreide instructies voor het leegpompen van uw watermatras.

Waterbed leegpompen

Stap 3: vouw het watermatras op en verwijder het matras uit het waterbed

Vouw het matras maximaal drie keer dubbel en til het uit het bed. Leg de watermatrassen apart op een plek waar ze niet kunnen beschadigen.

watermatras bedbodem

Stap 4: verwijder de veiligheidsvoering

Maak, indien nodig, de veiligheidsvoering los van de schuimranden en vouw de voering op. Afhankelijk van welk type waterbed u heeft, kan het nodig zijn de schuimranden te verwijderen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw specifieke waterbed.

veiligheidsvoering op schuimrand

Verwijder vervolgens de oude verwarmingselementen uit het bed door het snoer door de opening in de tijk te halen. Plaats de nieuwe waterbed verwarming. Ontkoppel indien mogelijk de thermostaat van het nieuwe verwarmingselement, zodat u het snoer gemakkelijker door de opening van de tijk kunt halen.

waterbedverwarming bij een mono waterbed

Stop de stekker van de waterbed verwarming in het stopcontact en test of de elementen warm worden. Is dit het geval en liggen de verwarmingselementen op hun plaats? Dan kunt u de verwarming weer uitschakelen en het waterbed verder opbouwen.

Stap 5: plaats de veiligheidsvoering

Afhankelijk van het type waterbed dat u heeft, kan het nodig zijn de schuimranden weer te bevestigen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw specifieke waterbed. Om de veiligheidsvoering te bevestigen, vouwt u de voering volledig over de hoeken van het waterbed.

Stap 6: plaats het watermatras

Heeft u een waterbed met een duo systeem? Dan plaatst u eerst de thermische scheidingswand, waarna u de watermatrassen weer in het waterbed kunt leggen. Zorg ervoor dat de vultuit zich aan het voeteneind bevindt en plaats het linker- en rechtermatras aan de goede kant van het bed. U bepaalt de linker- en rechterkant door aan het voeteneind te gaan staan en richting het hoofdeind te kijken.

Thermische scheidingswand plaatsen

Stap 7: vul het watermatras

Voor het vullen van het watermatras heeft u de vulset nodig die bij uw waterbed is geleverd. Gebruik handwarm water om het waterbed te vullen, zodat het water minder lang nodig heeft om op temperatuur te komen. Lees voor uitgebreide instructies ons stappenplan voor het vullen van uw waterbed.

Watermatras vullen

Stap 8: ontlucht het watermatras

Vergeet tot slot niet het watermatras te ontluchten. Bij het vullen van het matras zal er altijd wat lucht in het matras terechtkomen. Met behulp van de ontluchtingspomp verwijdert u de lucht uit het matras. Zo voorkomt u dat het water gaat klotsen en bacteriën en schimmels ruimte krijgen zich in het matras te nestelen. Zo werkt het ontluchten van het watermatras.

watermatras ontluchten

Handleiding

Wilt u meer weten over het vervangen van uw waterbed verwarming? Op onze website vindt u voor iedere waterbed verwarming een uitgebreide handleiding met installatietips.

Besparen op de stroomkosten voor uw waterbed verwarming

Om te besparen op de stroomkosten voor uw waterbed verwarming raden we u aan de verwarming tussentijds niet uit te schakelen. Het is niet nodig uw waterbed verwarming uit te zetten als u 's ochtends opstaat en zelfs niet als u op vakantie gaat. Als u de verwarming uitschakelt, daalt de temperatuur van het water namelijk aanzienlijk. Zodra u de verwarming weer inschakelt, moet deze hard werken om het water weer op de gewenste temperatuur te brengen. Hierbij verbruikt de verwarming meer stroom dan wanneer u de verwarming aan zou laten staan.

Als u op vakantie gaat en langere tijd geen gebruik maakt van uw waterbed kunt u de temperatuur van de verwarming wel iets lager instellen. Door een deken over het bed te leggen, houdt u de warmte bovendien zoveel mogelijk in het waterbed. De deken werkt namelijk isolerend.

Meer weten over het stroomverbruik van een waterbed verwarming? Lees dan onze blog waarin we u vertellen over de stroomkosten voor een waterbed verwarming. Misschien bent u ook benieuwd naar de ideale temperatuur voor uw waterbed.

Het vervangen van uw waterbed verwarming uitbesteden?

Als u het vervangen van uw waterbed verwarming liever niet zelf doet, maar wilt overlaten aan een professional kunt u gebruikmaken van de montageservice van Waterbed Kampioen. Onze monteurs vervangen de verwarmingselementen van uw waterbed en kunnen u van tips voorzien, zodat u zo lang mogelijk van uw waterbed kunt genieten.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over het vervangen van uw waterbed verwarming? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen u graag bij het correct plaatsen van uw verwarmingselementen.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen