Waterbedonderhoud tips

Onderhoud aan een waterbed is erg belangrijk. Door goede reiniging en onderhoud gaat het waterbed niet alleen langer mee, maar blijft het ook langer schoon en fris. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen en diverse producten verkrijgbaar die het onderhoud van uw waterbed eenvoudiger maken. Bijvoorbeeld gebruik maken van waterbed conditioner, watermatras vinylreiniger, waterbed luchtbinder en een waterbed ontluchtingspomp.

Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk plezier houdt van uw waterbed, hebben wij de belangrijkste onderhoudstips voor u op een rij gezet.

Inhoud:

 1. Waterbed conditioner toevoegen
 2. Water vervangen
 3. Watermatras reinigen
 4. Waterbed luchtbinder
 5. Watermatras ontluchten
 6. Tijk wassen
 7. Waterbed onderhoudsset

1. Waterbed conditioner toevoegen

Een essentieel onderdeel in het onderhoud van uw waterbed is het water schoonhouden. Watermatrassen worden gevuld met leidingwater. Het water in Nederland is zeer schoon, toch zit er altijd wel iets van microbiologisch leven in. Omdat het water opgesloten zit in het watermatras kunnen er algen, bacteriën en schimmels ontstaan. Dit is niet alleen onfris, maar veroorzaakt ook geurvorming of zelfs stank.

Het water kunt u schoonhouden door speciale waterbed conditioner toe te voegen. De conditioner gaat algen-, bacteriën- en schimmelgroei tegen en werkt ook verzorgend voor het vinyl omhulsel. Waterbed conditioner kunt u kopen in onze webshop. Wij adviseren u om twee keer per jaar één flesje conditioner aan het water toe te voegen en daarna het waterbed goed te ontluchten.

waterbed conditioner toevoegen

2. Water vervangen

Wanneer u volgens de voorschriften ieder half jaar conditioner aan het water toevoegt, hoeft het water niet vervangen te worden. Enkel wanneer u het bed verplaatst of verhuist. Mocht er wel geurvorming of zelfs stank ontstaan, dan kunt u beter het water uit de watermatras helemaal vervangen.

Dit doet u door water uit de watermatras te pompen met een speciaal daarvoor bestemde waterbedpomp. Het is daarbij belangrijk dat al het water uit de watermatras wordt gepompt en de matras grondig gespoeld wordt met schoon leidingwater.

Tip: In sommige gevallen kan een beetje bleek toevoegen ook al helpen tegen geurvorming.

3. Watermatras reinigen

Niet alleen de binnenkant van uw watermatras vraagt om onderhoud, ook de buitenkant. Om uw watermatras schoon en fris te houden maakt u deze schoon met een speciale watermatras vinylreiniger.

De vinylreiniger zorgt er niet alleen voor dat de watermatras weer schoon en fris is, maar helpt ook het vinyl soepel te houden waardoor uw watermatras langer meegaat. Wij adviseren u om de watermatras maandelijks te reinigen. Spuit de vinylreiniger direct op de matras en wrijf deze met een zachte doek in. Zeer vuile oppervlakken kunt u nogmaals behandelen.

waterbed schoonmaken met vinylreiniger

4. Waterbed luchtbinder

Met het vullen van de watermatras kan wat lucht mee zijn komen. Dit kan aan de samenstelling van het leidingwater liggen. Dit is niet altijd meteen merkbaar en kan even duren voordat er luchtbelvorming ontstaat. Wanneer er luchtbelvorming ontstaat zal het water in het bed gaat klotsen. Dit is niet alleen een vervelend geluid, het verminderd ook de ondersteuning en het slaapcomfort.

Daarnaast hebben algen, bacteriën en schimmels zuurstof nodig hebben om te groeien. Daarom is het belangrijk om luchtbelvorming in het watermatras tegen te gaan. Soms is ontluchten niet voldoende en kunt u ook luchtbinder aan het water in uw matras toevoegen. U moet na het toevoegen van de flacon luchtbinder nog wel het matras ontluchten.

Een waterbed onderhoudsset is onmisbaar voor het onderhoud van uw waterbed.

5. Watermatras ontluchten

Zoals hierboven beschreven is kan er lucht zijn meegekomen tijdens het vullen van de watermatras. Ook bij uw halfjaarlijkse onderhoud wanneer u de conditioner toevoegt aan het water in de matras moet u daarna ontluchten. Voor het ontluchten van de watermatras heeft u een ontluchtingspomp nodig. Het ontluchten doet u met zijn tweeën. Ga naar het artikel waterbed ontluchten voor de volledige beschrijving van het ontluchten van uw watermatras.

6. Tijk wassen

Om de watermatras te beschermen en voor uw slaapcomfort zit er een tijk om de watermatras. De tijk zorgt voor een goede slaaptemperatuur en voert uw lichaamsvocht af. Afhankelijk van het type waterbed dat u heeft kunt een bijbehorende waterbedtijk bestellen.

De tijk is bij een hardside en softside split waterbed geheel afneembaar, bij een compleet split waterbed en bij een softside basic waterbed is alleen de bovenste laag rondom afneembaar. Bovendien hebben alle tijken met een breedte van meer dan 160 cm een rits in het midden, waarmee het wassen in afzonderlijke delen nog gemakkelijker wordt gemaakt.

Alle tijken zijn tot 60°C wasbaar in de wasmachine en geschikt voor de wasdroger alleen op een lage temperatuur. Wij adviseren u om de tijk op te hangen en door de lucht te laten drogen. Was de tijk regelmatig zodat u in een schoon en fris bed slaapt.

7. Waterbed onderhoudsset

Een waterbed onderhoudsset is onmisbaar voor het onderhoud van uw waterbed. Naast een onderhoudsset is het ook verstandig om een reparatiesetje aan te schaffen. In onze webshop vindt u alle producten die u nodig heeft bij het schoonhouden en onderhouden van uw waterbed. Wanneer u bij ons een waterbed aanschaft ontvangt u zo’n onderhoudsset gratis. Zodat u er nog jarenlang plezier van kunt hebben.

Onderhoudstips?

Heeft u zelf tips voor het onderhoud van uw waterbed? Deel ze in de reacties. Vragen? Neem gerust contact op met onze productexperts.

2 gedachten over “Waterbedonderhoud tips”

 • Wij hebben 2 enkele watermatrassen , wat is het beste voor een goed onderhoud? 1 flesje conditioner per matras om het jaar , of 1 flesje verdelen over de 2 matrassen om de 6 maand

  Reageren
  • Beste Saskia Haerynck,

   Bedankt voor uw vraag via onze website.
   Wanneer u twee keer per jaar een flacon conditioner toevoegt aan een Mono watermatras kunt u onbezorgd slapen op uw waterbed zonder bang te zijn voor ongezonde bacteriën en schimmelvorming. Bij een Duo watermatras kunt u het flesje verdelen over de twee watermatrassen. Dit kunt u 1x per half jaar doen en wanneer u zichzelf aanmeldt voor onze nieuwsbrief krijgt u zelfs elke half jaar een reminder van ons!

   Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
   Mocht u nog meerdere vragen hebben dan horen wij het uiteraard graag.

   Met vriendelijke groet,

   Chris van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie