Waterbed tijk wassen en onderhouden

Naast het feit dat een waterbed zeer comfortabel is, is het ook nog eens zeer hygiënisch. In een watermatras van vinyl nestelen zich geen huisstofmijten en deze kan gemakkelijk gereinigd worden waardoor allergieën geen kans hebben. De afritsbare tijk om de matras kan ook simpel gewassen worden.

In dit artikel leest u alles over hoe u uw waterbed tijk het beste kunt onderhouden en wassen.

waterbed tijk

Inhoud:

Waterbed & tijk

Een waterbed zorgt voor veel comfort en is ook nog het meest hygiënische bed dat er is. Wist u dat we als mens gemiddeld een halve liter vocht per nacht verliezen? Samen met huidschilfers, lichaamszouten en haarresten.

Een gewoon bed is dan ook een verzamelplaats voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Niet verwonderlijk dat veel mensen allergisch reageren op hun huidige bed. Met een waterbed vermijdt u huisstofmijten en allergieën. Het watermatras is namelijk ondoordringbaar voor vuil en huidschilfers en kan met een vinylreiniger worden schoongemaakt.

Luxere tijken bieden ook de mogelijkheid om nog een extra hygiënische tussenlaag op de toplaag te ritsen waardoor stof en vuil nog minder in de tijk en matras kunnen trekken.

Daarnaast kan de speciale tijk over het watermatras regelmatig worden gewassen of gereinigd.

Onderhoud waterbed

Een waterbed is dus veruit het meest hygiënische bed dat u kunt krijgen, mits u hem goed onderhoud. Het onderhoud van een waterbed bestaat uit:

  • Conditioner toevoegen
  • Het watermatras reinigen met vinylreiniger
  • Ontluchten van het watermatras
  • De tijk reinigen

Conditioner voor waterbedden

Het leidingwater is niet overal van optimale kwaliteit. Wanneer dit inderdaad niet het geval is kan er algengroei in uw watermatras ontstaan. Om algengroei in uw watermatras tegen te gaan is het belangrijk dat u elk half jaar een flesje waterbedconditioner aan uw watermatras toe te voegen.

Reinig uw watermatras met vinylreiniger

Ook is het belangrijk dat u de buitenkant van uw watermatras goed onderhoud. Dit doet u door uw watermatras regelmatig, dat wil zeggen om de drie maanden, te reinigen met vinylreinger. Vergeet hierbij niet de zijkanten (tussen de matras en de tijk) te reinigen.

Ontluchten van het watermatras

Na de installatie van uw waterbed of na het toevoegen van waterbedconditioner vormen er meestal luchtbellen in uw watermatras. Dit komt doordat de opgeloste gassen in het water langzaam vrij komen. Klotst uw waterbed? Dan moet u uw waterbed ontluchten met een ontluchtingspompje.

tijk wassen

De tijk luchten

Tijdens het slapen transpireert ieder mens. De tijk – een soort dikke en vaak afritsbare hoes om het matras – neemt het transpiratievocht dat ons lichaam produceert op. Door uw tijk dagelijks te luchten, verdampt dit weer.

Haal uw dekbed elke morgen een paar uur van uw bed of klap het naar achteren. Het vocht verdampt dan door de warmte van de waterzak. Dit is heel belangrijk voor een schoon en fris bed.

Daarnaast is het belangrijk dat u uw waterbed tijk regelmatig wast. U kunt hem gewoon in de wasmachine doen en volgens de voorschriften reinigen.

Uw waterbed tijk wassen

Voor optimaal onderhoud van uw waterbed tijk moet u hem regelmatig luchten en te wassen. Dit betekent dat de tijk liefst één keer per twee weken ventilatie nodig heeft en met enige regelmaat een wasbeurt nodig heeft.

U wast uw tijk net als uw bedlinnen gewoon in de wasmachine. Alhoewel sommige types hiervoor geschikt zijn, is koken (95°C) met de moderne wasmiddelen zeker niet meer nodig. Met goed wasmiddel is wassen op een lagere temperatuur even goed en het spaart bovendien het milieu. De tijken van Waterbed Kampioen zijn uitwasbaar op 60°C.

Uw tijk wisselen of vervangen

Wanneer u de tijk wilt wassen is het makkelijk als u een tweede boventijk heeft die u kan gebruiken. Het is beter om de tijk niet in de droger te doen, maar gewoon uit te hangen. Met een tweede boventijk kunt u gemakkelijk wisselen. Met goed onderhoud heeft uw tijk een uitstekende levensduur en kunt u er lang plezier van beleven.

Wanneer uw tijk toch aan vervanging toe is, kunt u gemakkelijk online een nieuwe waterbed tijk aanschaffen inclusief accessoires.

Heeft u vragen of tips voor waterbed tijken? Deel ze met ons in de reacties.

Geef een reactie