De juiste tijk kiezen en op uw waterbed plaatsen

Welke tijk u nodig heeft, is afhankelijk van uw waterbed. Wanneer u een compleet waterbed bij ons bestelt, wordt de passende tijk automatisch meegeleverd en hoeft u alleen een keuze te maken voor een basis of een luxere tijk.

Wanneer u een losse tijk bestelt, is het echter belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de beschikbare tijken en hun eigenschappen. In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten over het kiezen van de juiste tijk én het plaatsen ervan.

Inhoud:

Wat is een tijk?

De tijk is de bovenlaag die u rechtstreeks op uw watermatras plaatst. Deze laag beschermt uw watermatras tegen transpiratievocht, stof en ander vuil. Het vocht dat u ’s nachts kwijtraakt door te zweten wordt door de tijk opgenomen en vervolgens aan de lucht afgegeven, zodat uw slaapoppervlak niet klam aanvoelt.

waterbed tijk

Waar moet ik op letten als ik een losse tijk bestel?

Als u een losse tijk bij ons bestelt, is het belangrijk dat u weet welke soorten tijken er zijn en welke voor uw waterbed geschikt is.

Er bestaan drie soorten tijken:

  • Hardside tijk
  • Softside basic tijk
  • Softside split tijk

De hardside tijk is alleen geschikt voor hardside watermatrassen, die momenteel nog maar weinig verkocht worden. Aan deze tijk zullen we in deze blog dan ook verder geen aandacht besteden.

De softside basic en split tijk zijn geschikt voor softside waterbedden; alle waterbedden die bij Waterbed Kampioen verkrijgbaar zijn. De softside basic tijk is geschikt voor waterbedden met zachte randen (softside), waarbij de schuimrand uit één geheel van ongeveer 20 cm bestaat. De softside split tijk is geschikt voor waterbedden met zachte randen (softside), waarbij de schuimrand is opgesplitst in twee delen van ieder ongeveer 10 cm.

waterbed tijk

Bevestiging van de softside basic tijk

De softside basic tijk bestaat uit twee delen die met een rits aan elkaar zijn bevestigd. Het onderblad van de tijk plaatst u op de bodemplaten van uw waterbed. Na het plaatsen, vullen en ontluchten van uw watermatras ritst u het bovenblad aan het onderblad van de tijk. Uitgebreide instructies voor het monteren van uw waterbed vindt u in onze handleidingen.

waterbed tijk

Bevestiging van de softside split tijk

De softside split tijk heeft een elastische instopstrook en bevestigt u als een hoeslaken om uw watermatras. De instopstrook stopt u in de split, het deel tussen de schuimranden. De softside split tijk is geschikt voor waterbedden met een splitrand, maar ook voor waterbedden met een schuimrand uit één stuk.

Het belangrijkste verschil tussen de basic en de split tijk is dat de split tijk niet volledig onder het watermatras door gaat. Hierdoor is deze eenvoudiger te vervangen; u hoeft hierbij niet uw volledige watermatras leeg te maken.

Waar moet ik op letten als ik een tijk bij een compleet waterbed bestel?

Als u een compleet waterbed bij ons bestelt, wordt de basic of split tijk door ons op uw gekozen waterbed afgestemd. Wel vragen we u een keuze te maken tussen de Wash Cotton Stretch tijk en de Luxe Clima Dubbeldoek tijk. Ook als u alleen een losse tijk bestelt, kiest u uit een van deze tijken.

Wash Cotton Stretch tijk

De Wash Cotton Stretch tijk wordt standaard meegeleverd bij aankoop van een compleet waterbed. Deze tijk is gemaakt van soepel badstof en is gevuld met een holle vezel voor optimale vochtregulatie.

Luxe Clima Dubbeldoek tijk

Tegen een meerprijs kunt u echter kiezen voor de Luxe Clima Dubbeldoek tijk. Deze tijk is gemaakt van jersey stretch garen en is dikker dan de Wash Cotton Stretch tijk. Hierdoor is deze tijk duurzamer en heeft de laag een langere levensduur dan de badstoffen tijk.

Wash Cotton Stretch Luxe Clima Dubbeldoek
Stof Badstof Tencel
Gewicht bovenlaag 250 gram per m2 450 gram per m2
Vochtregulerende holle vezel
Gewicht vulling 350 gram per m2 500 gram per m2
Rondom afritsbaar
In delen ritsbaar (vanaf 160 cm breed)
Wasbaar tot 60 graden Celsius
Anti-allergisch en anti-bacterieel
Uitzonderlijke vochtabsorptie
Optimale ventilatie
Garantie 2 jaar 2 jaar

Tips voor als u een tijk gaat bestellen

Tip 1: Bestel bij aankoop van een softside tijk ook direct een tweede (boven)tijk

Bij de aankoop van een compleet waterbed, maar ook als u een losse tijk bij ons bestelt, adviseren we u direct een tweede (boven)tijk mee te bestellen.

Waarom? Een aantal redenen:

  • Bij een basic tijk kunt u de reserve boventijk op het onderblad ritsen wanneer de andere boventijk in de wasmachine zit
  • Bij een split tijk heeft u een tweede tijk achter de hand als de andere tijk gewassen wordt
  • We raden u aan de tijk aan de lucht te laten drogen en niet in de droger te stoppen. Daardoor heeft de tijk een langere droogtijd en is het mogelijk dat de tijk niet op tijd droog is om dezelfde avond weer op het bed te plaatsen
  • Het bovenblad van de tijk wordt speciaal voor het passende onderblad geproduceerd. Daarom kunnen we u niet garanderen dat het tweede bovenblad dat u op een later moment voor uw basic tijk bestelt, op het onderblad past

waterbed tijk

Tip 2: Denk ook aan uw basic tijk als u uw watermatras of verwarmingselement(en) gaat vervangen

Als uw watermatras en/of verwarmingselementen na jarenlang slaapplezier aan vervanging toe zijn, adviseren we u tegelijkertijd uw basic tijk te vervangen. Voor het vervangen van het onderblad van de tijk is het namelijk nodig uw watermatras leeg te maken. Aangezien dit ook nodig is wanneer u uw watermatras en verwarmingselementen vervangt, kunt u op dat moment direct uw tijk vervangen.

Welke tijk past op mijn waterbed?

Uw waterbed Welke tijk is geschikt?
Waterbed Basic Basic tijk of split tijk*
Waterbed Inbouw Split tijk
Waterbed Luxe Split tijk
Waterbed Basic Pro Basic tijk of split tijk
Waterbed Luxe Pro Split tijk
Waterbed Basic Box Pro Basic tijk of split tijk
Waterbed Luxe Box Pro Split tijk

* Voor een Waterbed Basic is een basic tijk het meest geschikt. Voor het plaatsen van deze tijk is het wel nodig het waterbed te demonteren. De split tijk past ook op een basic waterbed, maar heeft een minder goede pasvorm. Met een split tijk hoeft u het waterbed echter niet te demonteren.

Meer informatie over de tijk

Wilt u meer weten over de tijk? Bezoek dan onze blog en ontdek de beste manier om uw tijk te wassen en onderhouden.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze waterbedexperts staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Natuurlijk kunt u uw tijk ook direct online bestellen.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen