Hoeveel stroom verbruikt een waterbed?

stroomverbruik waterbed

Over waterbedden bestaan veel vooroordelen en één ervan is dat waterbedden enorme energieslurpers zijn. Dit valt in de praktijk heel erg mee. Maar hoeveel stroom verbruikt een waterbed nu echt? In dit artikel leest u dat het stroomverbruik van een waterbed van een aantal factoren afhankelijk is en hoe die van invloed zijn op het verbruik en de hoogte van de stroomkosten.

 1. Formaat is bepalend
 2. Softside of hardside waterbed
 3. Mono of duo watermatras
 4. Temperatuurinstelling van het waterbed
 5. Temperatuur in de slaapkamer
 6. Energiezuinig verwarmingssysteem
 7. Stroomkosten waterbed per maand en per jaar

1. Formaat is bepalend

Misschien wel de bepalendste factor voor het energieverbruik zijn de afmetingen van het waterbed. Het laat zich raden: hoe groter het waterbed, hoe hoger het stroomverbruik. Er moet immers meer water worden verwarmd. Is dat een reden om een kleiner waterbed aan te schaffen? Niet direct.

In een groter waterbed kan het water makkelijker bewegen, waardoor het meer ondersteuning aan het lichaam biedt. Bij een groter waterbed komt er minder druk op het watermatras te staan, waardoor u aangenaam kunt wegzakken en uw lichaam op deze wijze beter ondersteund wordt. Slaapcomfort staat bij de aanschaf van een goed bed voorop.

2. Softside of hardside waterbed

Een andere factor die van invloed is op de hoogte van de energiekosten voor het waterbed is de keuze voor een softside of hardside exemplaar.

 • Bij een hardside waterbed ligt het watermatras in een bedombouw met harde opstaande randen, vandaar de naam hardside waterbed.
 • Bij een softside waterbed ligt het watermatras op de bedbodem en zijn de zijkanten van het matras van een zacht hoogwaardig kunststof (dikke zachte rand van polyetherschuim).

Vanwege de dikke rand van polyetherschuim gaat er minder water in het watermatras van een softside waterbed, wat gunstig is voor het jaarlijkse energieverbruik. Daarnaast heeft het polyetherschuim een extra isolerende werking, waardoor de temperatuur beter constant blijft.

3. Mono of duo watermatras

Naast een hardside of een softside waterbed is er ook de keuze voor een mono of duo systeem. Vanaf een gewichtsverschil van 15 kilo of meer tussen partners wordt een duo watermatrassen systeem aangeraden. In een duo watermatrassen systeem zitten twee losse watermatrassen, voorzien van een eigen verwarmingselement en thermostaat.

De temperatuur van de twee afzonderlijke watermatrassen kunnen los van elkaar en naar eigen behoefte worden ingesteld. De kosten van een duo systeem liggen een fractie hoger, omdat er twee watermatrassen verwarmd moeten worden. Een duo watermatras is op jaarbasis daarom een paar euro duurder qua stroomkosten dan een mono watermatras.

4. Temperatuurinstelling van het waterbed

Een groot deel van de kosten in het verbruik van een waterbed zijn afhankelijk van de afstelling van de temperatuur. Waterbedden worden verwarmd met verwarmingselementen die werken op elektriciteit. Het is belangrijk dat de temperatuur min of meer constant blijft. Wanneer het bed overdag volledig afkoelt en iedere avond opnieuw moet opwarmen, levert dit meer energieverbruik op.

Wat de beste temperatuur is voor uw waterbed is zeer persoonlijk. De meeste mensen vinden een watertemperatuur van 28°C het prettigst. Vaak wordt in de winter de temperatuur iets hoger ingesteld. Met behulp van een tijdschakelaar kunt u ervoor zorgen dat u in de koude winternachten in een warm bed stapt. Het energieverbruik van het waterbed is in grote mate afhankelijk van de temperatuur.

5. Temperatuur in de slaapkamer

De temperatuur in de slaapkamer is niet altijd gelijk. Het hangt sterk af van hoe vaak er gelucht wordt en hoe lang, of de verwarming aanstaat en op welke temperatuur deze is ingesteld. Ook is de temperatuur in de slaapkamer afhankelijk van de buitentemperatuur gedurende de seizoenen. Dankzij de thermostaat kan de temperatuur van het waterbed worden aangepast.

In de wintermaanden zal het waterbed meer stroom verbruiken. De temperaturen worden over het algemeen wat hoger ingesteld en daarnaast is de omgevingstemperatuur in de slaapkamer lager, waardoor de thermostaat vaker zal aanslaan. Gedurende de dag een dikkere matrastijk en een extra dik dekbed over het waterbed leggen heeft een isolerende werking en houdt de temperatuur makkelijker constant.

De verwarmingssystemen van tegenwoordig zijn zelfs zo geavanceerd, dat ze bijna alleen maar bovenwarmte afgeven.

6. Energiezuinig verwarmingssysteem

De huidige waterbedden worden altijd geleverd met een energiezuinig verwarmingselement. De waterbedverwarming bestaat uit een thermostaat en een losse verwarmingsmat. Deze mat wordt onder het watermatras geplaatst en verhit het water tot de gewenste temperatuur.

De verwarmingssystemen van tegenwoordig zijn zelfs zo geavanceerd, dat ze bijna alleen maar bovenwarmte afgeven. Er gaat zo geen stroom meer verloren aan het onnodig verwarmen van de houten bodem van het waterbed.

7. Stroomkosten waterbed per maand en jaar

Afhankelijk van uw energieleverancier kunt u, wanneer u het verbruik weet, de hoogte van de energiekosten berekenen.

Tip: Heeft u een energiezuinige Carbon waterbedverwarming? 
Gebruik deze tool om het energieverbruik van uw waterbed te berekenen.

De technieken van de waterbedverwarmingen zijn de afgelopen jaren enorm vooruit gegaan. De stroomkosten van een waterbed zijn daarom veel lager dan ze vroeger waren. Het is lastig om de exacte kosten vooraf te bepalen, omdat dit van zoveel factoren afhankelijk is. Om toch een indicatie te geven, maken we een rekenvoorbeeld uitgaande van:

Kamertemperatuur Verbruik per dag Kosten per dag Kosten per maand
19°C (Koud jaargetijde) 2,1 kWh € 0,39 € 11,70
21°C (Jaargemiddelde) 1,5 kWh € 0,28 € 8,40
23°C (Warm jaargetijde) 0,9 kWh € 0,17 € 4,97

Uitgaande van:

 • 3 koude maanden
 • 6 gemiddelde maanden
 • 3 warme maanden

Komen we op een bedrag uit van: (3*11,70)+(6*8,40)+(3*4,97)= € 100,41 per jaar.

Duo watermatras met twee verwarmingselementen?

Heeft u een duo matras met twee losse verwarmingselementen? Dan hoeft ieder element slechts de helft te verwarmen, waardoor ieder element korter werkt. Uiteindelijk komt dit op ongeveer hetzelfde rendement uit.

Hoewel u iets meer kwijt bent voor een duo systeem met verwarming per kant, biedt dit voor veel mensen wel extra comfort dankzij aparte temperatuur regeling en stabilisatiegraad per kant.

Stroomverbruik vs de voordelen waterbed

Voor veel mensen weegt het comfort van een waterbed ruim op tegen de jaarlijkse stroomkosten. Het belangrijkste is dat u een goede nachtrust krijgt. Een waterbed is in de aanschaf vaak voordeliger dan een duur merk boxspringmatras en gaat bij goed onderhoud langer mee zonder in te leveren op ondersteuning.

Lees meer over de voordelen van een waterbed.

Meer weten?

Neem een kijkje in de webshop bij onze complete waterbedden, laat een reactie achter of neem contact op met onze experts. We beantwoorden graag uw vragen.

2 gedachten over “Hoeveel stroom verbruikt een waterbed?”

 • Van de kasteele 9 november 2017 om 14:16

  Wij willen een nieuw Waterbed maar weet niet goed hoe en wat, het beste is zeker een keer langs komen, maar dat is wel ver!( noordwijk) zet u het bed ook op?

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 9 november 2017 om 14:52

   Beste heer/mevrouw Van de Kasteele,

   Bedankt voor uw reactie op ons blog! Wanneer u telefonisch contact opneemt (u kunt ons gratis bellen op 0800 3344455) kunnen wij al uw vragen beantwoorden. Uiteraard is het ook mogelijk om bij ons langs te komen voor een persoonlijk adviesgesprek. Om de verschillende modellen te bekijken en alle stabilisaties te testen. Ik begrijp dat het wat ver rijden is vanaf Noordwijk maar uw brandstofkosten worden vergoed bij een aankoop van een waterbed.

   Wij horen het graag van u als wij u verder kunnen helpen.

   Met vriendelijke groet, Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen