Welk dekbed moet ik kopen voor een waterbed?

Slapen is de basis voor een goede gezondheid. Een goede nachtrust is niet alleen afhankelijk van een goede slaapomgeving en een goed bed. Ook een passend dekbed heeft invloed op uw slaapcomfort. Kies daarom beddengoed dat bij u en uw bed past.

Dekbedden zijn er in allerlei soorten en maten. In dit artikel helpen wij u het dekbed te kiezen dat bij u past.

Inhoud:

Welk dekbed past bij mij?

Welk dekbed voor u de beste keuze is, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Zet u de verwarming van het waterbed liever een tandje hoger in combinatie met een dunner dekbed of houdt u van een koeler matras met een dikker dekbed? Meer weten over de waterbed temperatuur die bij u past? Lees dan onze blog over de ideale waterbed temperatuur.

Alle dekbedden zijn geschikt voor waterbedden

Alle dekbedden zijn te gebruiken op een waterbed. Ieder dekbed heeft echter zijn eigen, kenmerkende eigenschappen, waardoor het ene dekbed wellicht minder geschikt is voor gebruik op een waterbed dan het andere.

Houd hier rekening mee bij de keuze voor een dekbed

Een aantal factoren om rekening mee te houden bij de keuze van een dekbed zijn de temperatuur van uw waterbed, de temperatuur in de slaapkamer en of u het 's nachts snel warm heeft en zweet. Houd ook altijd rekening met de lengte van uw waterbed. Heeft u een waterbed dat langer is dan 200 cm? Kies dan voor een dekbed van 220 cm lang.

Bent u klaar om een dekbed te kiezen dat bij u past? Hieronder zetten we de eigenschappen van verschillende dekbedden voor u op een rij.

Verschillende soorten dekbedden

De meest gebruikte dekbedden:

  • Katoenen dekbedden
  • Donzen dekbedden
  • Synthetische dekbedden
  • Wollen dekbedden
  • 4-seizoenen dekbedden

Daarnaast bestaan er ook nog dekbedden van kamelenhaar, bamboe en Tencell.

Warmteklassen

Los van het materiaal worden dekbedden ingedeeld in warmteklassen:

  • Warmteklasse 1 : winterdekbed (dik en goed isolerend)
  • Warmteklasse 2: hele jaar door, voor een koele slaapkamer
  • Warmteklasse 3: voorjaar- of herfstdekbed
  • Warmteklasse 4: zomerdekbed, licht en luchtig

We zetten de belangrijkste eigenschappen van ieder materiaal voor u op een rij.

Katoenen dekbed

Katoenen dekbedden hebben een katoenen vulling en zijn daardoor licht van gewicht. Katoen ventileert goed en zorgt ervoor dat transpiratievocht gemakkelijk aan de lucht wordt afgegeven.

Voor wie 's nachts veel zweet, is een katoenen dekbed dus erg geschikt. Daarnaast kunt u een katoenen dekbed eenvoudig wassen, wat ook prettig is als u gevoelig bent voor huisstofmijt.

Een katoenen dekbed heeft de laagste isolatiewaarde van alle dekbedden en is daardoor met name geschikt voor gebruik in de zomermaanden. Er zijn echter ook dikkere katoenen dekbedden verkrijgbaar in warmteklasse 1 en 2.

Donzen dekbed

Een donzen dekbed is, net als een katoenen dekbed, licht van gewicht en voelt daardoor zeer comfortabel aan. Donzen dekbedden worden gemaakt van dons en veertjes, afkomstig van ganzen of eenden.

Een donzen dekbed isoleert goed en is geschikt voor een koude slaapkamer, maar dankzij de hoge isolatiewaarde minder geschikt als u het 's nachts snel warm krijgt.

Wollen dekbed

Een wollen dekbed heeft een hoge isolatiewaarde en voelt zwaarder dan een katoenen of donzen dekbed. Wol neemt gemakkelijk vocht op en ademt goed. Dat maakt het een ideaal dekbed voor mensen die veel transpireren.

Een wollen dekbed is bij uitstek geschikt voor de winter en mensen die het snel koud hebben. In de zomer is een wollen dekbed al snel te warm.

Synthetisch dekbed

Heeft u last van allergieën? Dan is een synthetisch dekbed een goede optie. Deze dekbedden zijn minder gevoelig voor huisstofmijt en kunt u gemakkelijk wassen.

Synthetische dekbedden ventileren echter minder goed en zijn daarom niet erg geschikt voor mensen die veel transpireren. Ook verliezen synthetische dekbedden sneller hun volume, met name wanneer u deze vaak wast.

4-seizoenen dekbed

Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit twee delen met verschillende warmteklassen: een zomer- en een winterlaag. In de winter kunt u beide delen gebruiken, terwijl u in de zomer waarschijnlijk alleen het dunnere deel en in de herfst alleen het dikkere deel gebruikt. 4-seizoenen dekbedden zijn verkrijgbaar in diverse materialen.

Dekbed van kamelenhaar

Dekbed van kamelenhaarZweet u snel? Dan is een dekbed gevuld met kamelenhaar iets voor u. Dit dekbed neemt gemakkelijk vocht op, geeft het af aan de lucht en is licht van gewicht (lichter dan wol). Daarnaast isoleert een dekbed van kamelenhaar zowel bij warmte als bij kou.

Dekbed van bamboe

De natuurlijke vezels van bamboe hebben een anti-allergene en anti-bacteriële werking. Daarnaast zijn deze dekbedden zeer goed in staat vocht te reguleren. Een bamboe dekbed is dan ook een goede keuze voor mensen die last hebben van allergieën en veel transpireren.

Een bamboe dekbed is luchtig, licht van gewicht en daardoor ook zeer geschikt om in de zomer te gebruiken.

Isolatie Ventilatie Anti-
allergisch
Seizoen
Katoen Goed Goed Ja Zomer
Dons Goed Matig Nee Winter
Wol Goed Goed Ja Winter
Synthetisch Goed Slecht Ja Zomer/winter
Kamelenhaar Goed Goed Nee Zomer/winter
Bamboe Goed Goed Ja Zomer/winter

De isolatie, ventilatie en anti-allergische eigenschappen van een 4-seizoenen dekbed zijn afhankelijk van het materiaal van het dekbed. U kunt een 4-seizoenen dekbed het hele jaar door gebruiken.

Hoe kies ik een dekbed dat bij mij past?

Wanneer u een nieuw dekbed gaat kopen, kunt u dus kiezen uit verschillende materialen, diktes en warmteklassen. Het kan echter helpen om voor de koop voor uzelf een aantal vragen te beantwoorden.

Heeft u het 's nachts snel warm?
Kies voor een dekbed met warmteklasse 3 of 4.

Heeft u het snel koud?
Kies voor een dikker dekbed dat goed isoleert met warmteklasse 1 of 2.

Zweet u 's nachts veel?
Kies een dekbed dat niet te warm is, het vocht goed reguleert en goed ventileert.

Heeft u last van allergieën?
Kies voor een synthetisch dekbed of een dekbed dat is gemaakt van anti-allergene materialen, zoals Tencel of bamboe.

Wat is het beste dekbed voor een waterbed?

We kunnen u geen eenduidig antwoord geven op de vraag wat voor u het meest geschikte dekbed is. Daarom adviseren we u te onderzoeken wat u zelf prettig vindt en welke dekbedeigenschappen bij u passen.

De beste keuze volgens Waterbed Kampioen? Een dekbed van een natuurlijk materiaal met goede ademende en regulerende eigenschappen, zoals dons of wol.

Het voordeel van een waterbed is dat u de temperatuur van uw matras op ieder gewenst moment kunt aanpassen. Hierdoor heeft u het 's nachts nooit te warm of te koud.

Vanwege de aanwezigheid van een verwarming in het waterbed is het over het algemeen niet nodig te kiezen voor een dik dekbed met warmteklasse 1.

De onderdeken van uw waterbed

Naast het dekbed speelt ook de tijk van het waterbed een belangrijke rol bij de isolatie en ventilatie in uw waterbed. We adviseren u de onderdeken van uw waterbed iedere dag zo'n 1,5 tot 2 uur te luchten. Sla het dekbed daarvoor terug naar het voeteinde. Zo kan het vocht dat door het dekbed en de onderdeken is opgenomen gemakkelijk vervliegen.

Wanneer u de onderdeken terugslaat en deze het matras dus niet afsluit, helpt ook de warmte van het watermatras om het vocht sneller te laten verdwijnen. Als u de onderdeken nooit terugslaat, krijgt het vocht minder kans te vervliegen en kan op den duur schimmelvorming ontstaan.

Lees ook:

Advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over wat voor u het beste dekbed is? Stel uw vraag in de reacties of neem contact op met onze klantenservice. Uiteraard zijn ook uw vragen over het instellen van de juiste waterbed temperatuur van harte welkom.

Vind de dekbedden (en passende dekbedovertrekken) van Waterbed Kampioen in onze webshop:

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen