Waterbed demonteren in 5 stappen

Als u gaat verhuizen of als uw watermatras moet worden vervangen, moet uw waterbed worden gedemonteerd. Dit kunt u zelf doen of uitbesteden aan Waterbed Kampioen. Gaat u zelf aan de slag met het demonteren van uw waterbed? Dan vertellen we u in dit artikel wat u moet weten om uw waterbed op de juiste manier te demonteren.

Dit heeft u nodig voor het demonteren van uw waterbed:

  • Waterpomp om het watermatras leeg te pompen
  • Dekens om uw watermatras in te vervoeren
  • Rubberen hamer
  • Boormachine

Verwarming waterbed uitschakelen

Stap 1: de verwarming uitschakelen

Het demonteren van uw waterbed begint bij het uitschakelen van de verwarming. Dit is een belangrijk aandachtspunt. Als u namelijk vergeet de verwarming uit te schakelen, zal deze de kamertemperatuur gaan meten. Waarschijnlijk is deze lager dan de temperatuur die u heeft ingesteld voor uw waterbed, waardoor de waterbedverwarming extra hard zal werken om deze temperatuur te bereiken.

Stap 2: het watermatras leegpompen

Bij een duo systeem (een waterbed met twee matrassen) raden we u aan beide matrassen tegelijkertijd leeg te maken. Als dat niet kan, zorg er dan voor dat er voldoende water uit beide matrassen is gepompt voordat u de watermatrassen volledig leeg pompt.

Als er niet voldoende water uit het watermatras is gepompt,

  • kunnen de matten in het matras gaan schuiven
  • is het watermatras te zwaar om veilig uit het waterbed te tillen

Als de matten in het matras ruimte krijgen om te gaan schuiven, kan er schade aan de stabilisatielaag in uw watermatras ontstaan. Deze schade kan niet worden hersteld en dat betekent dat u een nieuw matras moet aanschaffen. Om deze reden, en omdat een gevuld watermatras erg zwaar is, is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw watermatras goed is leeggepompt.

Voor het leegpompen van het watermatras heeft u een waterpomp nodig. Deze pomp kunt u huren bij de bouwmarkt. Eerder schreven we al een blog over het leegpompen van een watermatras.

Vacuüm watermatras opvouwen

Na het leegpompen van het watermatras drukt u de stop in de opening. Deze vindt u onder de schroefdop. Schroef daarna zo snel mogelijk de dop op de opening van het matras, zodat er geen lucht kan worden aangezogen. Zodra er lucht in het matras terechtkomt en het matras niet meer wordt samen geklemd, kunnen de matten in het matras namelijk gaan schuiven. Dit kan zorgen voor onherstelbare schade aan uw matras.

Stap 3:  het watermatras opvouwen

Vouw het watermatras maximaal drie keer dubbel en til deze uit het waterbed. Vervolgens wikkelt u het matras in dekens. Nu kunt u het matras veilig verplaatsen. Hier leest u meer over het verhuizen van uw waterbed.

Stap 4: de veiligheidsvoering en de schuimranden verwijderen

De volgende stap is het verwijderen van de veiligheidsvoering. Maak deze, indien nodig, los van de schuimranden en vouw de voering op. Vervolgens verwijdert u de schroeven uit de latten van de schuimranden, zodat u de schuimranden van de bodem kunt tillen.

Nu komen de verwarmingselementen tevoorschijn. Verpak deze zorgvuldig, bijvoorbeeld in een deken. Ook kunt u nu de tijk van het bed verwijderen.

Stap 5: de bedbodem demonteren

Het demonteren van de bedbodem begint bij het verwijderen van de bodemplaten. Als u bij het opbouwen van het waterbed de bodemplaten aan de bodemplinten heeft vastgeschroefd, dient u deze schroeven te verwijderen. Heeft u de bodemplaten niet vastgeschroefd aan de bodemplinten? Dan kunt u deze direct van de bedbodem tillen.

Wat nu overblijft, zijn de bodemplinten en de kruizen waarmee het gewicht van het watermatras gelijkmatig over het waterbed wordt verdeeld. De kruizen demonteert u eenvoudig door de twee platen uit elkaar te schuiven. De bodemplinten tikt u met behulp van een rubberen hamer uit de hoekprofielen.

Heeft u na het lezen van deze instructies nog een vraag over het demonteren van uw waterbed? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Anderen lazen ook:

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen