Beter slapen? Wat je echt moet weten om beter te slapen

Behoort u tot die groep mensen die slecht slaapt – omdat u lang wakker ligt voordat u in slaapt valt, onrustig slaapt of na een nacht slapen toch moe wakker wordt? We informeren u in dit blog over mogelijke oorzaken en geven u tips om beter te slapen.

U gaat op tijd naar bed en wordt de volgende ochtend toch moe wakker. U voelt zich niet uitgerust en vraagt zich af hoe dat toch kan. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. We zetten de drie meest voorkomende voor u op een rijtje en geven daarbij verschillende tips waarmee u hopelijk beter slaapt en dus meer energie heeft.

Heb ik last van slapeloosheid?

Het is één van de meest voorkomende slaapstoornissen: slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd. Maar liefst één op de vijf mensen lijdt hieraan en heeft ’s avonds moeite met in slaap vallen. Andere voorbeelden van slapeloosheid zijn te vroeg wakker worden en vervolgens niet meer in slaap kunnen vallen of lang wakker liggen. Herkent u dit, dat u wel moe naar bed gaat, maar toch slecht in slaap valt of vroeg wakker wordt?

De achterliggende oorzaak is helaas niet altijd eenvoudig te achterhalen, maar er zijn wel een aantal factoren waarvan bekend is dat ze van invloed zijn op uw slaapgedrag zoals erfelijkheid, de woonomgeving en stress bijvoorbeeld, maar ook een verkeerd matras kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met in slaap vallen. Bij slapeloosheid spelen vaak verschillende redenen een rol en mede daardoor is de oorzaak niet altijd direct aan te pakken. Ongeacht de reden of oorzaak zijn er wel een aantal dingen die u overdag kunt doen zodat u ’s nachts makkelijker in slaap valt en beter slaapt zoals (meer) bewegen, niet te laat eten en overdag niet slapen, het licht (eerder) dimmen en proberen niet te piekeren in bed.

slapeloosheis

Valt u regelmatig en al voor langere tijd slecht in slaap, dan is er sprake van chronische vermoeidheid; raadpleeg in dat geval uw huisarts.

Wordt u regelmatig moe wakker? Lees hier wat u daaraan kunt doen.

moe wakker worden

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat uw lichaam herstelt en ontspant zodat u de volgende dag uitgerust wakker wordt en voldoende energie heeft. Helaas komt een grote groep mensen ’s nachts niet voldoende tot rust waardoor ze in sommige gevallen zelfs vermoeider opstaan dan toen ze naar bed gingen.

Maar, hoe kan dat – dat u vermoeider wakker wordt dan toen u naar bed ging? Ook hiervoor zijn meerdere oorzaken mogelijk: u krijgt te weinig diepe slaap, u heeft een vitaminetekort of u heeft last van een slaapstoornis bijvoorbeeld. Vermoeid wakker worden is dus niet iets dat aangeboren is, maar heeft vaak één of meer duidelijke oorzaken.

Door te achterhalen waarom u moe wakker wordt, kunt u dit mogelijk veranderen. Drinkt u bijvoorbeeld ’s avonds nog koffie? Probeer dit dan eens een langere periode niet te doen en kijk of dit effect heeft op uw slaapgedrag. Of dim het licht wat eerder zodat uw lichaam het signaal krijgt dat het het slaaphormoon melatonine moet aanmaken. Kijkt u ’s avonds tv of zit u nog op uw telefoon of laptop? Zet deze dan ten minste één uur voordat u naar bed gaat uit; de onrust die een beeldscherm onbewust in uw hoofd veroorzaakt, kan er namelijk voor zorgen dat u tot wel 30 minuten korter slaapt. Soms kan iets kleins als het aanpassen van bepaalde patronen of gewoontes er al toe leiden dat u ’s nachts beter slaapt waardoor u minder vermoeid en met meer energie wakker wordt. Ook kan het slapen op een oud of verkeerd matras ertoe leiden dat uw lichaam ’s nachts niet genoeg ontspant waardoor u (lichamelijk) moe wakker wordt. Een nieuw matras of bijvoorbeeld een waterbed kan ervoor zorgen dat u beter slaapt.

Hoe voorkom ik dat ik onrustig slaap?

Herkent u dat? Nadat u moeilijk in slaap bent gevallen wordt u vervolgens al snel weer wakker. Of u woelt in uw slaap of u kunt uw benen onmogelijk stilhouden als u in bed ligt – ook wel bekend als het restless legs syndroom. televisie kijkenDit zijn kenmerken van onrustig slapen, net zoals veel dromen, piekeren, bewegen of zweten in bed. Wanneer u onrustig slaapt komt uw lichaam letterlijk niet voldoende tot rust met als gevolg dat u overdag vermoeid of prikkelbaar bent. Lees meer over het restless legs syndroom op de website van Ziekenhuisgroep Twente.

Hoe het komt dat u onrustig slaapt, kan uiteenlopende oorzaken hebben zoals te laat of op onregelmatige tijden naar bed gaan, last hebben van omgevingsgeluiden, te zwaar of te laat eten, maar ook de temperatuur op uw slaapkamer of kwaliteit van uw matras kan van invloed zijn.

Probeer inzicht te krijgen in waarom u slecht slaapt. Het bijhouden van een slaapdagboek gedurende een week kan inzicht bieden. Blijft het probleem zich voordoen, maak dan een afspraak bij uw huisarts zodat u deskundig advies krijgt.

Een gezonde slaaphygiëne helpt!

Of u nu onrustig slaapt, moe wakker wordt of last heeft van slapeloosheid, om beter te (kunnen) slapen is het in elk geval belangrijk dat u zich richt op een gezonde slaaphygiëne: ontspan voordat u naar bed gaat, dim het licht en doe beeldschermen eerder uit, probeer stress en piekeren te vermijden, let op wat u ’s avonds eet en drinkt, creëer de juiste slaapomgeving en ga op regelmatige tijden naar bed.

Een waterbed of een ander matras kan uitkomst bieden

Wat niet veel mensen weten, is dat het slapen op een waterbed een positieve bijdrage levert aan uw slaapgedrag: uw hele lichaam wordt ondersteund waardoor u ontspannen in slaap valt. Doordat een waterbed warmer is dan een gewoon matras ontspant uw lichaam beter, waardoor u sneller en meer ontspannen in slaap valt. Daarnaast hebben ook veel mensen met rugklachten baat bij het slapen op een waterbed. Maar ook het slapen op een oud of verkeerd matras kan van invloed zijn op de kwaliteit van slapen. Is uw matras ouder dan zeven jaar, dan wordt geadviseerd een nieuwe aan te schaffen. Let u er bij aanschaf van een nieuw matras in elk geval op dat deze past bij uw gewicht en slaaphouding bijvoorbeeld.

Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen