ZOMERACTIE - Bij aankoop van een waterbed ontvangt u GRATIS WATERBEDTEXTIEL Meer informatie »

Hoe kies ik het juiste watermatras?

Bent u toe aan een nieuw watermatras? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Maar voordat u van een ontspannen nachtrust kunt gaan genieten, is het belangrijk een watermatras te kiezen dat bij uw lichaam en persoonlijke voorkeuren past.

Om een watermatras te vinden dat bij u past, vragen we u een aantal keuzes te maken. In deze blog leggen we u stap voor stap uit welke keuzes dat zijn en hoe u de optie kiest die voor u het meest geschikt is.

In dit artikel:

Softside of hardside watermatras

De keuze voor een softside of hardside watermatras is volledig afhankelijk van het type waterbed waar het watermatras voor bestemd is.

Zo is een softside watermatras geschikt voor waterbedden met een zachte schuimrand die schuin naar binnen afloopt. Een hardside watermatras is bedoeld voor waterbedden met zachte schuimranden die aan de binnenkant recht aflopen. Een hardside watermatras kan ook worden geplaatst in een waterbed zonder schuimranden. In dit waterbed wordt het watermatras omsloten door een massieve bedombouw.

Welke matrassen zijn geschikt om te vervangen door een watermatras van Waterbed Kampioen?

Is het te vervangen watermatras ongeveer 19 tot 21 cm hoog? Dan passen onze watermatrassen probleemloos in uw waterbed. Als uw huidige watermatras minder dan 19 cm hoog is, zijn onze watermatrassen helaas niet toereikend voor uw waterbed.

Is uw huidige watermatras hoger dan 21 cm? Dan adviseren we u contact op te nemen met onze klantenservice. Afhankelijk van uw waterbed kunnen we bepalen of het mogelijk is uw huidige matras te vervangen door een van onze watermatrassen.

waterbk-0090

Het type vinyl van uw watermatras

De kwaliteit van uw watermatras wordt grotendeels bepaald door het vinyl. Bij Waterbed Kampioen kunt u kiezen tussen twee soorten vinyl: standaard CE vinyl en duurzaam Mesamoll 2 vinyl. Wij zullen u altijd adviseren voor het duurzame Mesamoll 2 vinyl te kiezen.

Standaard CE vinyl

Standaard CE vinyl wordt al jarenlang gebruikt voor de ontwikkeling van watermatrassen. Het is een vinyl van betrouwbare kwaliteit, vervaardigd volgens de Europese CE richtlijn die ook van toepassing is op kinderspeelgoed. Op dit vinyl heeft u standaard vijf jaar garantie.

Duurzaam Mesamoll 2 vinyl

Duurzaam Mesamoll 2 vinyl wordt geproduceerd met ftalaatvrij en milieuvriendelijk Mesamoll 2. Dit vinyl is dikker en blijft dankzij het Mesamoll 2 elastischer door de jaren heen. Hierdoor is deze vinylsoort duurzamer dan het standaard CE vinyl. Op het duurzame Mesamoll 2 vinyl heeft u tien jaar garantie.

Mono of duo waterbedsysteem

Waterbedden zijn verkrijgbaar als monosysteem of als duosysteem. Ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen, maar uiteindelijk bepalen vooral uw persoonlijke voorkeuren de keuze voor een mono of duo watermatras.

waterbk-0103

Een mono watermatras heeft:

 • Eén groot watermatras
 • Eén verwarmingselement dat de temperatuur voor het hele bed regelt
 • Eén stabilisatie voor het hele watermatras

Een duo watermatras heeft:

 • Twee aparte watermatrassen
 • Twee verwarmingselementen, waarmee u de temperatuur van ieder watermatras afzonderlijk kunt regelen
 • Twee stabilisatiematten, waardoor u ook de stabilisatie voor ieder watermatras afzonderlijk kunt bepalen

waterbk-0847

Dit adviseren wij over het kiezen van een mono of duo watermatras

Bij Waterbed Kampioen adviseren we een mono watermatras alleen als u alleen in het waterbed slaapt. Wanneer u met twee personen op een mono watermatras slaapt, voelt u namelijk altijd deining wanneer de ander zich beweegt of omdraait. Bij een duo systeem is de beweging van de ander nauwelijks tot niet voelbaar.

Is het verschil in lichaamsgewicht tussen u en uw partner meer dan 15 kg? Dan adviseren we u in verband met deining zeker te kiezen voor een duosysteem.

De stabilisatie die bij uw lichaam past

In een watermatras bevinden zich stabilisatiematten. Deze matten bepalen de stabiliteit van het matras; hoe ver u in het watermatras wegzakt en hoe lang u meedeint op de beweging van het water. De hardheid van het matras heeft niets met de stabilisatie te maken; deze wordt bepaald door de hoeveelheid water in het watermatras.

U kunt kiezen uit vijf verschillende stabilisaties:

 • Geen stabilisatie: 0%

Deze stabilisatie is geschikt voor mensen die het prettig vinden ver weg te zakken in het matras en mee te deinen op iedere beweging. Met deze stabilisatie deint u 4 tot 8 seconden na bij bewegen of omdraaien.

 • Lichte stabilisatie: 60%

Deze stabilisatie is geschikt voor wie van deining houdt, maar ook gebaat is bij meer ondersteuning. Na bewegen of omdraaien deint u 2 tot 4 seconden na.

 • Middel stabilisatie: 80%

Deze stabilisatie zorgt voor de ideale mix tussen stabiel slapen met voldoende ondersteuning en het gevoel dat u op water slaapt. Na bewegen of omdraaien deint u 1 tot 2 seconden na.

 • Zware stabilisatie: 100% + lendensteun

Deze stabilisatie heeft een ingebouwde lendensteun, die ervoor zorgt dat het zwaarste gedeelte van uw lichaam – de heupen en onderrug – goed wordt ondersteund. De zware stabilisatie is daardoor zeer geschikt voor mensen met rugklachten en buikslapers. Na bewegen of omdraaien deint u met deze stabilisatie 0 tot 1 seconde na.

 • Extra zware stabilisatie: 120% + lendensteun

Deze stabilisatie is de zwaarst mogelijke stabilisatie voor een waterbed. Met deze stabilisatie voelt u eigenlijk niets van het water in uw waterbed; na bewegen of omdraaien deint u niet na. Ook deze stabilisatie heeft een ingebouwde lendensteun ter ondersteuning van uw onderrug en heupen.

Het linker- en rechtermatras

Wanneer u voor een duosysteem kiest, kiest u voor ieder matras afzonderlijk een stabilisatie. Daardoor kunt u, omdat u bijvoorbeeld graag ver in het matras zakt, kiezen voor een andere stabilisatie dan uw partner met rugklachten die meer ondersteuning nodig heeft. U bepaalt de linker- en de rechterkant van uw bed door aan het voeteneinde te gaan staan met uw gezicht naar het hoofdeinde.

Afmeting watermatras kiezen

Een watermatras is verkrijgbaar in diverse afmetingen. Bij het kiezen van de afmeting is het belangrijk er rekening mee te houden dat de bedmaat niet hetzelfde is als het werkelijke slaapoppervlak. Een softside waterbed is namelijk voorzien van schuinaflopende schuimranden, waardoor het daadwerkelijke slaapoppervlak kleiner is dan de buitenmaat van het bed.

Voorbeeld: als u in de configurator kiest voor de afmeting 200 x 200 cm is dat de buitenmaat van uw waterbed, inclusief de schuimranden van ongeveer 7 cm. Het slaapoppervlak is in dat geval 186 x 186 cm.

Eenpersoons of tweepersoons watermatras

Veel mensen die op zoek zijn naar een eenpersoons watermatras kiezen voor een mono watermatras (één watermatras). Mono watermatrassen zijn verkrijgbaar vanaf 100 cm breed. Uiteraard kunt u als u alleen slaapt ook kiezen voor een duosysteem met twee losse watermatrassen. De watermatrassen zijn zo ontwikkeld dat de naad tussen de twee matrassen niet voelbaar is.

Zoekt u een tweepersoons watermatras? Dan kunt u kiezen voor een groot mono watermatras (160, 180 of 200 cm breed) of een duosysteem (twee losse watermatrassen). Een duosysteem is verkrijgbaar vanaf 160 cm breed.

Eén prijs voor alle afmetingen

U betaalt voor alle afmetingen dezelfde prijs. Een mono watermatras van 100 x 200 cm is niet duurder of goedkoper dan een mono watermatras van 200 x 220 cm. Dit geldt ook voor de afmetingen van een duo watermatras.

waterbk-0165

Zijn meer onderdelen aan vervanging toe?

Als uw watermatras na jarenlang slaapplezier aan vervanging toe is, is het goed mogelijk dat ook andere onderdelen van uw waterbed hun beste tijd hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan uw verwarmingselement(en), de veiligheidsvoering of de tijk.

Voor het vervangen van deze onderdelen is het nodig uw watermatras leeg te maken. Daarom raden we u aan, indien nodig, uw watermatras en onderdelen tegelijkertijd te vervangen.

2 gedachten over “Hoe kies ik het juiste watermatras?”

 • Patrick Crusenaire 18 Mei 2019 om 16:42

  Hallo, is jullie showroom in Apeldoorn op vrijdag 31 mei open ? Hebben jullie ook een showroom in België ?
  Groetjes
  Patrick en elly

  Reageren
  • Hallo Patrick en Elly,

   Bedankt voor uw reactie op onze blog. We hebben helaas geen showroom in België, maar onze showroom in Apeldoorn is op vrijdag 31 mei van 9.00 tot 17.30 uur geopend. Op vrijdag bent u welkom zonder afspraak. Het is ook mogelijk om op zaterdag of zondag bij ons langs te komen, maar alleen op afspraak. Om een afspraak te maken, kunt u contact met ons opnemen via ons gratis telefoonnummer 0800-26032. We horen het graag als u bij ons langs wilt komen. Hopelijk tot volgende week!

   Met vriendelijke groet,
   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen