Waterbed leegpompen

Door het relatief hoge gewicht van een waterbed is deze niet zo eenvoudig te verplaatsen. Wanneer u de verwarming of tijk wilt vervangen of het bed wilt verplaatsen, moet u het waterbed leegmaken. Daarom leggen we u in dit artikel uit wat er komt kijken bij het leegpompen van het waterbed en hoe u te werk gaat.

Wilt u het leegpompen van uw waterbed uitbesteden. Bekijk dan onze tarieven voor het leegpompen en/of vul het serviceformulier in.

waterbed leegmaken

 1. Waterbedpomp kopen of huren
 2. Voorbereidingen treffen
 3. Stappenplan waterbed leegpompen
 4. Kan ik het waterbed ook zonder waterbedpomp leegmaken?
 5. Waterbed opnieuw vullen
 6. Waterbed verhuizen?

1. Waterbedpomp kopen of huren

Het waterbed leegpompen gebeurt met een waterbedpomp. U kunt de waterbedpomp kopen, maar u kunt hem ook huren bij de betere bouwmarkt of verhuurbedrijf. De waterbedpomp wordt op de watermatras aangesloten en zal de matras vacuüm pompen. Gebruik altijd een echte waterpomp met de juiste aansluiting voor op de vultuit van de watermatras. Gebruik geen vijverpomp of iets dergelijks. Zo voorkomt u dat de binnenkant losraakt of het waterbed onherstelbaar beschadigt.

Let op: Raadpleeg ook altijd de handleiding van de waterbedpomp voor het beste gebruik.

2. Voorbereidingen treffen

Zorg dat u altijd met twee personen bent om het waterbed leeg te maken. Er komen nogal wat handelingen bij kijken en met zijn tweeën gaat dit makkelijker dan in uw eentje. U huurt of koopt een waterbedpomp. Controleer van te voren of de afvoerslang lang genoeg is om de afvoer te halen. Dit kan de afvoer van de wasmachine zijn of laat de slang uit komen in een toilet. Het is niet aan te raden om het water in een wasbak te laten lopen omdat deze sneller vol kan raken dan dat deze kan afvoeren.

3. Stappenplan waterbed leegpompen

Na de voorbereidingen is een waterbed leegmaken helemaal niet zo lastig.

 • Zet het verwarmingssysteem uit en trek de stekker uit het stopcontact.
 • Haal het beddengoed en de matrastijk van het waterbed.
 • Leg uw hand op de watermatras rond de vultuit en druk licht op de matras zodat er water in de vultuit komt te staan. Draai de dop van de vultuit en blijf ervoor zorgen dat er water in blijft staan. Zo voorkomt u dat er lucht in de watermatras komt. Wanneer er lucht in de watermatras zit kan de waterpomp geen water uit de matras trekken. Is er toch lucht in de matras gekomen - u ziet luchtbellen onder het oppervlakte - dan moet u eerst de watermatras ontluchten.
 • Koppel de slang van de waterbedpomp aan de vultuit en zorg dat er geen lucht wordt aangezogen. De afvoerslang kunt u in een wasmachine afvoer of toilet laten lopen.
 • Vul de waterpomp met schoon leidingwater (lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van de waterpomp).
 • Nu is de pomp aangesloten. Stop de stekker van de pomp in het stopcontact en met de schakelaar kunt u hem aanzetten. Mocht het water niet meteen in de slang komen duw dan het koppelstuk iets dieper in de watermatras en houdt het midden van de slang even omhoog tot het water begint te lopen. Als het water loopt doet u niks meer tot de matras geheel leeg is. Laat de matras vlak liggen tot deze leeg is.
 • De watermatras is pas volledig leeggepompt wanneer de onderste en de bovenste vinyl laag van de watermatras strak tegen elkaar aangezogen zijn zodat er zo min mogelijk water of lucht in het matras bevind (vacuüm). Alleen dan zitten de stabilisatiematten klem en kunnen zij niet meer verschuiven bij het oppakken en opvouwen.

Let op: De watermatras niet eerder oppakken of verschuiven totdat de watermatras vacuüm is gezogen. Ook niet in de hoeken optillen. Anders verschuiven de stabilisaties en is de watermatras onherstelbaar beschadigd.

 • Ontkoppel de slang en draai de dop van de vultuit dicht zodat er geen lucht wordt aangezogen. Deze handeling dient snel te gebeuren anders zuigt de watermatras zich vol met lucht. Het beste is om dit met 2 mensen te doen, één trekt de koppeling uit de vulopening en de ander drukt direct de stopdop in de vulopening.
 • Vervolgens kan de watermatras worden opgevouwen. Hoe minder vouwen, hoe beter.
 • Na de watermatras te hebben opgevouwen kunt u de rest van het bed indien nodig demonteren. Kijk in de handleiding hoe de rest van het bed gedemonteerd moet worden.

Let op: Een duo-watermatras systeem dient u altijd gelijkmatig leeg te halen anders gaan de matrassen vervormen. Hiervoor kunt u niet de waterbed vulset gebruiken. Bij de vulset zitten twee slangen om een duo matrassenset te vullen, maar deze zijn niet geschikt voor het leegmaken van een watermatras. De vulslang is niet gewapend en daarom niet sterk genoeg om te gebruiken bij het leegpompen van het matras.

De juiste slang zit in de meeste gevallen bij de waterbedpomp, maar geef voor de zekerheid bij de verhuurder aan dat u een duosysteem heeft. De koppelstukken die bij de vulset zitten kunnen wel gebruikt worden bij het leegmaken van de watermatras.

4. Kan ik het waterbed ook zonder waterbedpomp leegmaken?

Het is niet aan te raden om het waterbed op andere manieren leeg te laten lopen dan met een waterbedpomp. Zonder waterbedpomp krijgt u het waterbed nooit goed leeg en al helemaal niet vacuüm, wat de kans op beschadiging bij opvouwen en verplaatsen vergroot.

5. Waterbed vullen

Nadat u de onderdelen heeft vervangen of het bed verplaatst is, moet het bed uiteraard weer op de juiste manier gevuld worden. Hoe u het watermatras weer op de juiste manier vult leest u in ons artikel waterbed vullen.

6. Verhuizen?

Gaat u het waterbed verhuizen? Lees dan ook onze tips voor het veilig verhuizen van uw waterbed of neem contact met ons op om gebruik te maken van onze verhuisservice.

12 gedachten over “Waterbed leegpompen”

 • Heb al een tijdje een waterbed, waar ik zeer tevreden over ben. Alleen in de bovenste twee hoeken zitten plooien die ik er niet uit krijg. Hierdoor krijg ik ook lekken. Hoe krijg ik de vouwen, plooien eruit? Dank alvast!

  Reageren
  • Beste Veronique,

   Wat fijn om te horen dat u tevreden bent over uw waterbed, maar natuurlijk vervelend dat u de plooien er niet uit krijgt. Plooivorming kan ontstaan door een te grote tijk. Mocht het niet de tijk zijn die de plooivorming veroorzaakt, dan kunt u het best de plooien proberen glad te strijken, hiervoor dient u het watermatras (gedeeltelijk) leeg te halen. Mocht u er niet uitkomen of nog vragen hebben dan horen wij dat graag.

   Met vriendelijke groet, Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Wat zijn de kosten voor het leegpompen van een waterbed. Op welke termijn kunnen jullie dit doen.

  Reageren
  • Beste Tineke,

   Bedankt voor uw vraag op onze website over het leegpompen van uw watermatras. Wanneer u de watermatras(sen) wilt laten leegpompen door een ervaren monteur, kunt u hiervoor onze servicemonteur inschakelen:

   Waterbed leegpompen en demonteren in Nederland = € 145,00
   Waterbed leegpompen en demonteren in België = € 195,00

   Heeft u andere wensen? Laat het ons dan vooral weten. U kunt ook ons serviceformulier invullen en aangeven wat uw wensen precies zijn, dan wordt er z.s.m. contact met u opgenomen.

   Mocht u toch besluiten om dit zelf te doen dan kunt u vrij eenvoudig een waterbedpomp huren bij de betere bouwmarkt of verhuurbedrijf. Bekijk ook eens het stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe u het beste uw waterbed kunt leegpompen.

   Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Mocht u nog vragen hebben dan horen wij dat uiteraard graag!

   Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Duyck Dieter 1 Maart 2018 om 11:00

  Wat is de kostprijs om een waterbed leeg te maken en af te breken?

  Reageren
  • Beste Dieter Duyck,

   Bedankt voor uw reactie. Om uw waterbed leeg te pompen en af te breken verwijzen wij u naar onze montage afdeling.
   Zij kunnen u alles vertellen over hoe het in zijn werk gaat en wat hiervoor de kosten zijn.

   Wij hebben u een e-mail gestuurd met aanvullende gegevens.

   Mocht u nog verder vragen hebben dan horen wij dat graag. Met vriendelijke groet, Maarten van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Beste

  Een 5tal jaar heb ik een waterbed bij jullie gekocht. Nu is deze lek geraakt. Kunnen jullie deze ook komen herstellen en wat is de kist hier voor.

  Reageren
  • Beste Gunter,

   Bedankt voor uw reactie. Inmiddels hebben wij ook al telefonisch contact met u gehad en uitgelegd wat te doen met uw lekkage. U lekkage valt in de garantie en daarin hebben wij ook al met u een afspraak gemaakt. U ging eerst proberen uw lekkage te plakken op uw matras. Wij hopen u hiermee geholpen te hebben voor vragen kunt u altijd nogmaals telefonisch contact met ons opnemen.
   Hopende u voldoende te hebben ingelicht.

   Maarten van Waterbed Kampioen

   Reageren
 • Beste mensen,

  Ik wil mijn waterbed laten leegpompen, kan ik dit via jullie doen en wat zijn kosten hiervoor?

  Met vriendelijke groet,
  Agnes

  Reageren
 • Verlinden Chris 27 Januari 2018 om 14:21

  Hallo,

  Is het mogelijk om enkel gebruik te maken van jullie verhuisservice om een waterbed te demonteren en een ander te monteren?

  Graag de prijs hiervoor!!!

  Mvg,

  Chris

  Reageren
Geef een reactie