Wat weegt een waterbed?

Wat weegt een waterbed? En houdt de vloer dat wel? Wanneer u overweegt een waterbed aan te schaffen, zijn dit vragen die opspelen. Een gevuld waterbed weegt honderden kilo’s en soms maken mensen zich zorgen of de vloer - met name in oudere woningen - dat wel houdt. In dit artikel leggen we uit waarom u zich daarover geen zorgen hoeft te maken.

waterbed gewicht

Inhoud:

  1. Type waterbed
  2. Afmetingen en gewicht
  3. Wat weegt een leeg waterbed
  4. Wat weegt een gevuld waterbed
  5. Op een houten vloer of in een oude woning
  6. Verplaatsen of verhuizen van uw waterbed

1. Gewicht afhankelijk van type waterbed

De inhoud en het gewicht van de watermatras is afhankelijk van het type waterbed dat u koopt. Er is een verschil tussen een softside en hardside waterbed. Bij een hardside waterbed ligt de watermatras in een bedombouw met harde opstaande randen, vandaar de naam hardside waterbed.

Bij een softside waterbed ligt de watermatras op de bedbodem en zijn de zijkanten van de watermatras van een zacht hoogwaardig kunststof (dikke zachte rand van polyetherschuim). Vanwege de dikke rand van polyetherschuim gaat er tot wel 200 liter minder water in de watermatras dan in een hardside watermatras.

2. Gewicht waterbed afhankelijk van afmetingen

Daarnaast zijn de afmetingen van het waterbed ook zeer bepalend voor de inhoud van de watermatras. Het is een logisch gevolg dat wanneer u een groter bed koopt, er meer liters water in de watermatras gaan. Daarmee zal het totale gewicht van het waterbed toenemen.

3. Wat weegt een leeg waterbed?

Een leeg waterbed weegt niet zo veel. De bedombouw of onderbouw en zijn vaak van hoogwaardig kunststof en van licht, maar stevig hout (MDF/spaanplaat). De gewichtsverdelers zijn ook van licht stevig hout gemaakt.

De watermatras is een waterzak van zeer sterk vinyl. In de watermatras zitten stabilisatie fibermatten. Deze stabilisatiematten verminderen de deining wanneer u het bed instapt of als u draait. Daarnaast zorgen deze stabilisatiematten voor extra ondersteuning van uw lichaam.

Het gewicht van de lege watermatras is afhankelijk van de afmetingen, het type waterbed hardside of softside en of het een mono of duo-watermatras betreft, maar het gaat gemiddeld om slechts enkele kilo’s.

Om het gewicht gelijkmatig over de vloer te verdelen wordt gewerkt met gewichtsverdelers.

4. Wat weegt een gevuld waterbed?

Wat een waterbed weegt is afhankelijk van het type en de afmetingen van een waterbed. Stel u koopt een softside waterbed met de maat 200 bij 200cm, daarin gaat ongeveer 648 liter water. Dat is 648 kg extra naast het gewicht van de bedbodem en de slapers. Een heel gewicht, nietwaar? Om het gewicht gelijkmatig over de vloer te verdelen wordt gewerkt met gewichtsverdelers.

waterbed gewichtsverdelers

De gewichtsverdelers zorgen ervoor dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt en rond de 150 tot 200 kg per m2 bedraagt. Dat is ongeveer vergelijkbaar met twee of drie personen die samen op een vierkante meter staan. Hier zijn alle moderne Nederlandse huizen op gebouwd dit is dan ook geen enkel probleem.

Afmeting
Waterbed
Inhoud
Gewicht Softside
kg/m2 Inhoud
Gewicht Hardside
kg/m2
100 x 200 288 L / KG 144 400 L / KG 200
140 x 200 432 L / KG 154 560 L / KG 200
160 x 200 504 L / KG 158 640 L / KG 200
160 x 210 532 L / KG 158 672 L / KG 200
180 x 200 576 L / KG 160 720 L/ KG 200
180 x 210 608 L / KG 161 756 L / KG 200
180 x 220 640 L / KG 162 792 L / KG 200
200 x 200 648 L / KG 162 800 L / KG 200
200 x 220 720 L / KG 164 880 L / KG 200

 

5. Waterbed op een houten vloer of in een oude woning

Maar hoe zit het dan met huizen met houten vloeren of oudere woningen? Zijn deze wel geschikt voor een waterbed? Gemiddeld genomen zijn houten verdiepingsvloeren berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima het gewicht van een waterbed dragen. Wel moet erbij worden vermeld dat de huidige bouweisen zwaarder zijn dan die van pakweg 100 jaar geleden. In geval van twijfel kunt u altijd een constructeur raadplegen en het draagvermogen van de vloer laten doorrekenen. Het komt niet vaak voor dat een vloer het waterbed niet kan dragen.

Bij een waterbed wordt gebruik gemaakt van een ombouw en verdeelkruizen om het gewicht goed te spreiden. In sommige gevallen geeft een luxe boxspring zelf een hogere belasting per m2 dan een waterbed. Hoewel lichter, wordt het gewicht verspreidt over 4 of 6 poten waardoor er een grotere kans is dat uw houten vloer beschadigt dan bij een waterbed waarbij het goed verdeeld wordt.

6. Verplaatsen of verhuizen van uw waterbed

Door het gewicht van een waterbed kan het niet zomaar verplaatst worden. Plaatst daarom het waterbed altijd voor het vullen op de juiste plek in de slaapkamer. Het is goed u te realiseren dat het bed een vaste plek in de slaapkamer inneemt. Wanneer u bijvoorbeeld de slaapkamer opnieuw wilt schilderen of inrichten, zal het waterbed helemaal leeggepompt moeten worden voordat het waterbed verplaatst kan worden.

Het leegpompen van het waterbed gebeurt middels een speciale waterbedpomp die u kunt huren of kopen. Dit kan bij een bouwmarkt of een verhuurbedrijf. Wanneer u het waterbed gaat leegpompen is het allerbelangrijkste dat u ervoor zorgt dat de stabilisatiematten niet verschuiven.

Pas wanneer het bed vacuüm gepompt is, zitten de stabilisatiematten vast en kunnen ze niet verschuiven. Daarna kan de watermatras heel voorzichtig worden opgevouwen, maar vooral niet te klein en kan deze verplaatst worden.

Tot slot

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over de mogelijkheden van een waterbed in uw huis? Neem gerust contact op met onze experts of stel uw vraag in de reacties.

Bekijk alle waterbedden van Waterbed Kampioen.

2 gedachten over “Wat weegt een waterbed?”

Geef een reactie