Mijn waterbed stinkt: wat moet ik doen?

Een waterbed dat stinkt is uitermate vervelend en vermindert het slaapcomfort aanzienlijk. Het begint met een muffe lucht, maar groeit al snel uit tot een enorme stank. In dit artikel bespreken we de oorzaak van stank in uw waterbed en wat de verschillende mogelijkheden zijn om het op te lossen. Van belang is om er snel bij te zijn.

waterbed stinkt

Inhoud:

 1. Oorzaak van stank aan het waterbed
 2. Waar komen de algen en bacteriën in het water vandaan?
 3. Oplossingen stinkend waterbed
 4. Water vervangen
 5. Als de stank niet verdwijnt
 6. Stank aan het waterbed voorkomen

1. Waarom stinkt mijn waterbed?

Wanneer een waterbed stinkt heeft dit algen-, bacteriën- en schimmelgroei als oorzaak. Het water is als het ware bedorven. Water in een waterbed staat stil en door de temperatuur tussen de 26°C en 32°C is dit een ideale broedplaats voor algen, bacteriën en schimmels.

Een essentieel onderdeel in het onderhoud van uw waterbed is daarom het schoonhouden van het water. Om de algen-, bacteriën- en schimmelgroei tegen te gaan, is het van groot belang dat u eenmaal per halfjaar een speciale conditioner aan het water toevoegt. De conditioner gaat niet alleen algen-, bacteriën- en schimmelgroei tegen, maar werkt ook verzorgend voor het vinyl omhulsel. De conditioner kunt u kopen in onze webshop.

Daarnaast hebben algen, bacteriën en schimmels zuurstof nodig hebben om te groeien. Daarom is het zeer belangrijk om regelmatig te ontluchten

2. Waar komen de algen en bacteriën in het water vandaan?

Watermatrassen worden gevuld met leidingwater. Het water in Nederland is schoon, maar toch zit er altijd wel iets van microbiologisch leven in. Omdat het water opgesloten zit in het watermatras kunnen algen, bacteriën en schimmels ontstaan. Afhankelijk van de samenstelling van het water op de plaats waar u woont, kan dit sneller of minder snel tot groei komen. De aangename temperatuur in het watermatras versnelt het groeiproces.

Daarnaast hebben algen, bacteriën en schimmels zuurstof nodig hebben om te groeien. Daarom is het zeer belangrijk om regelmatig te ontluchten.

3. Oplossingen stinkend waterbed

Online zijn speciale antibacteriële kuren en geurneutralisatie producten te koop. U kunt zelfs het water uit uw waterbed laten testen en analyseren om het daarna te bestrijden met allerlei - veelal dure - keuren.

Wij adviseren u om even telefonisch contact met ons op te nemen. Anders kunt u gewoon het water te vervangen. Dit kost u een paar uur, maar is een goedkopere en gezondere oplossingen dan nog meer chemicaliën aan het toch al bedorven water toe te voegen.

4. Water van uw watermatras vervangen

  • Pomp allereerst uw waterbed leeg zoals beschreven staat in uw handleiding.
  • Vul het waterbed gedeeltelijk met schoon leidingwater.

Door het watermatras opnieuw leeg te pompen en vacuüm te trekken, haalt u zoveel mogelijk vuil uit het matras. Ga NIET schudden, hossen of trekken aan het watermatras. Dan loopt u het risico dat de stabilisatiematten verschuiven. Wanneer het matras vacuüm is gezogen, moet het matras weer tot 50% worden gevuld. "Masseer" vervolgens het water door de stabilisatiematten, maak het matras weer leeg en vul opnieuw. Op deze manier is het matras "gespoeld".

 • Vul de watermatras(sen) opnieuw. Raadpleeg uw handleiding tot hoe ver u de watermatrassen moet vullen.
 • Verwijder de lucht uit het matras. U weet of er lucht in het matras zit door te voelen: als u op het matras drukt, moet het water niet of nauwelijks klotsen. Ook ziet u luchtbellen onder het oppervlakte ontstaan. De eerste maand kunt u het beste iedere week even ontluchten, daarna alleen wanneer u het water hoort klotsen.
 • Reinig voor de zekerheid het bed met de waterbed vinylreiniger en de vinylcrème. Was ook de tijk en verschoon uw beddengoed. De stank moet nu weg zijn, zodat u weer van een heerlijke nachtrust kunt genieten.
 • Voeg nadat de watermatras gevuld is een flacon waterbed conditioner toe.

5. Als de stank niet verdwijnt

In een enkel geval kan het voorkomen dat de stank niet verdwijnt. Ga eerst na of u alle bovenstaande stappen goed heeft doorlopen. Heeft u dit gedaan, maar blijft het waterbed stinken? Neem dan contact met ons op, zodat we samen met u kunnen kijken waar het probleem zit. In een enkel geval kan het voorkomen dat de algen, bacteriën en schimmels het vinyl of de stabilisatiematten hebben aangetast.

6. Stank aan het waterbed voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Onderhoud aan een waterbed is erg belangrijk om er zo lang mogelijk van te genieten. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen en er zijn diverse producten verkrijgbaar die het onderhoud eenvoudiger maken. Denk hierbij aan de waterbed conditioner, watermatras vinylreiniger, vinylcrème, waterbed luchtbinder en een waterbed ontluchtingspomp.

Lees onze waterbedonderhoud tips voor optimaal onderhoud aan uw waterbed. In onze webshop vindt u alle waterbedonderhoudsproducten die u nodig heeft bij het schoonhouden en onderhouden van uw waterbed.

2 gedachten over “Mijn waterbed stinkt: wat moet ik doen?”

 • Netjes stipt elke 6 maanden Conditioner toegevoegd van waterbedkampioen. Nu ineens stank :-(

  Reageren
  • Waterbed Kampioen 30 april 2018 om 17:16

   Beste Derogee,

   Bedankt voor uw reactie. Vervelend dat er stank ontwikkeling is in uw watermatras. Het kan zijn dat er toch een bacterie is ingekomen. Ga vooral door met elke 6 maanden conditioner in uw matras te doen. Wellicht kunt u een eetlepel chloor in het watermatras doen, dit wil nog wel eens helpen, Dit na een week nogmaals herhalen.

   Mocht dit het probleem niet verhelpen is ons advies om het water uit het matras te pompen en het watermatras klein beetje vullen met schoon water dan het
   matras eventjes in te masseren en dan volledig leegpompen en weer volledig te vullen.

   Mocht u nog vragen hebben dan horen wij dat graag. Wij zijn ook eventueel telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.30 uur. Met vriendelijke groet, Ronald van Waterbed Kampioen

   Reageren
Geef een reactie
Post your comment

Waterbed Kampioen