Welk matras is geschikt bij reuma?
Heeft u een reumatische aandoening? Dan heeft u waarschijnlijk vaak last van uw spieren en gewrichten. Goed slapen is dan heel belangrijk, want dankzij een fijne nachtrust kunt u overdag de pijn en andere ongemakken net wat beter verdragen. Hier leest u hoe een goed matras spier- en gewrichtspijn bij reumatische aandoeningen kan verlichten.
Inhoud:
- Reuma: wat is het en waar kunt u last van hebben?
- Wat is het beste matras bij reumatische aandoeningen?
- Hoe kan een waterbed helpen bij reumaklachten?
- Welk soort waterbed kiest u?
Reuma: wat is het en waar kunt u last van hebben?
Als u reuma heeft, weet u vast dat ‘reuma’ een verzamelnaam is voor meer dan honderd verschillende chronische aandoeningen aan spieren, gewrichten en pezen. Van reumatoïde artritis tot hypermobiliteit en myositis. De klachten die u ervaart, kunnen zeer verschillend zijn en hangen af van de reumavorm die u heeft. Maar bij alle vormen van reuma is de kans groot dat u extra veel last heeft van pijn en stijfheid in uw gewrichten en spieren. Ontstekingen, overbelasting en/of slijtage zijn hier meestal de oorzaken van. Het is daarom belangrijk dat uw lichaam voldoende rust krijgt, zodat uw spieren en gewrichten tijd hebben om te herstellen. En uitrusten, dat doet u op een goed matras.
Wat is het beste matras bij reumatische aandoeningen?
Welk matras kiest u als u reuma heeft? Dat is lastig te zeggen. Maar bij reumatische aandoeningen is het extra belangrijk dat het matras uw lichaam goed ondersteunt. Daarom kan het geen kwaad samen met een ergotherapeut te kijken naar uw klachten, voorkeursslaaphouding en wensen. Zo ontdekt u welk matras het beste bij u past. U kunt bijvoorbeeld baat hebben bij een traagschuimmatras. Dit matras vormt zich naar uw lichaam en ondersteunt uw lichaam op precies de juiste plekken. U kunt ook eens een koudschuimmatras proberen. Of een combinatie van deze twee: een matras van koudschuim, met een toplaag van traagschuim. Koudschuim heeft namelijk als fijne eigenschappen dat het altijd lekker koel aanvoelt, goede ondersteuning biedt en een aangename tegendruk geeft als u er op ligt. Maar heeft u ook al eens gedacht aan een waterbed? In een waterbed komen alle voordelen van koud- en traagschuim samen. Met nog wat extra’s. Meer lezen over matrassen en hun eigenschappen? Lees ook:
- Matrassen vergelijken: Wat is het beste matras voor mij?
- Rugklachten: wat is het beste matras bij rugpijn?
- Helpt een waterbed bij lage rugpijn?
- Nekklachten: wat is het beste matras bij nekpijn?
- Waterbed helpt bij rugklachten
Hoe kan een waterbed helpen bij reumaklachten?
Waterbedden bestaan nog niet zo lang. In de negentiende eeuw is het eerste waterbed ontwikkeld om te kijken of dit het ontstaan van doorligplekken bij ziekenhuis- en revalidatiepatiënten kon verminderen of misschien zelfs voorkomen. En dat bleek een succes. Het waterbed van nu lijkt natuurlijk niet meer op dat eerste waterbed. Maar de uitgangspunten zijn nog wel dezelfde: de juiste ondersteuning en veel comfort. Een waterbed kan dus veel voordelen hebben voor mensen met een reumatische aandoening. Dit zijn de belangrijkste:
- Een waterbed kunt u verwarmen. Dit is fijn als u last heeft van uw gewrichten en spieren, want warmte ontspant en kan zo spier- en gewrichtspijn verminderen. Heeft u last van ontstekingspijn? Dan kunt u de temperatuur natuurlijk verlagen;
- U krijgt geen last van drukpijn of doorzakken. Ook kuilvorming komt niet voor bij een waterbed. De drukverdeling is bij een waterbed namelijk optimaal;
- Een waterbed is persoonlijk: de hardheid, de stabiliteit en de temperatuur kunt u zelf aanpassen;
Een waterbed kan een goede keuze zijn als u een reumatische aandoening heeft. Het is wel belangrijk dat u een waterbed kiest dat goed aansluit bij uw wensen, behoeften en eventuele bewegingsbeperkingen. Hieronder leest u daar meer over.
Kiezen voor een waterbed?
Voor mensen met een reumatische aandoening kan omdraaien, gaan zitten en opstaan soms echt een opgave zijn. Als een waterbed dan ook nog eens flink ‘meebeweegt’, is dat extra inspannend. Daarom is kiezen voor een zwaar gestabiliseerd watermatras een goed idee als u reuma heeft. In een zwaarder gestabiliseerd waterbed heeft u daarnaast een extra lendensteun die een natuurlijke houding ondersteunt. Bij een tweepersoonswaterbed kunt u per kant een stabilisatie kiezen en de temperatuur instellen. Uw partner kan dus ook naar wens zijn of haar kant afstemmen op de eigen voorkeuren. Hoewel hardside waterbedden bijna niet meer te vinden zijn, adviseren we een softside waterbed. Door het omhulsel van schuimrubber is een softside waterbed makkelijker met in- en uitstappen.
Hulp of advies nodig?
Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. In een uitgebreid adviesgesprek bespreken wij met u de opties en kijken we welk bed het best bij u en uw persoonlijke situatie past. Kom langs in onze showroom om proef te liggen en u ontvangt persoonlijk advies van onze experts. Neemt u vandaag nog contact met ons op of stel uw vraag in de reacties.