Waterbed of boxspring?

Bent u op zoek naar een nieuw bed? Een bed waarin u elke avond heerlijk wegdommelt zonder de volgende ochtend wakker te worden met nek of rugklachten? Gaat u dan voor een waterbed dat zich vormt naar uw lichaam, of toch voor het traditionele slaapcomfort zoals een boxspring?

Het soort bed dat het beste bij u past, is afhankelijk van uw lichaam, persoonlijke voorkeuren en uw budget. In dit artikel vindt u informatie over deze verschillende soorten bedden, zodat u een dure miskoop voorkomt.

Inhoud:

Een waterbed

Een waterbed zorgt ervoor dat uw lichaam op een natuurlijke manier tot rust komt tijdens het slapen. Het lichaam drijft op water en het bed past zich dan ook naadloos aan de vorm van het lichaam aan. Waar het lichaam meer gewicht heeft, namelijk rond de heupen en de schouders, zal het dieper in de watermatras zakken. Daardoor wordt de druk optimaal verdeeld.

Gevolg: een betere bloedsomloop in het lichaam en een diepere, gezondere nachtrust. Het slapen op een waterbed wordt dan ook vaak omschreven als een ‘zwevend’ gevoel.

Watermatrassen zijn beschikbaar in mono of duo systemen en worden gestabiliseerd met fibermatten die de deining beperken. Stabilisatie varieert van licht tot zwaar met extra lendensteun afhankelijk van uw voorkeur en lichaamsbouw. Het water in de matras wordt verwarmt door een verwarmingselement tot de zelf gekozen ideale temperatuur.

Met een tweepersoons duo watermatras kunt u per kant kiezen welke stabilisatie en temperatuur het beste is.

 

slapen op water

Softside waterbed versus hardside waterbed

Waterbedden zijn er in twee typen: een softside waterbed en een hardside waterbed.

De naam zegt het al. Bij een softside waterbed ligt de watermatras opgesloten in zachte schuimranden. Dit is comfortabeler en makkelijk met in en uit bed stappen. De meeste softside waterbedden beschikken over een split schuimrand waar het beddengoed tussen kan worden gestopt en het opmaken vergemakkelijkt.

Bij een hardside waterbed ligt de watermatras opgesloten in het houten ledikant. De harde rand is minder prettig met in en uitstappen en maakt het lastiger het bed op te maken. Hardside waterbedden zijn vrij ouderwets en worden bijna niet meer verkocht.

Beide typen waterbedden hebben een veiligheidsvoering en worden verwarmd met een verwarmingselement.

Waterbed versus lichtgewicht waterbed

Er kan ook onderscheid gemaakt worden in een lichtgewicht waterbed en een volwaardig waterbed. Het traditionele waterbed moet u zien als een matras met een grote inhoud water die zorgt voor optimaal comfort.

Het lichtgewicht waterbed bestaat daarentegen uit een polyether onderlaag, met daaraan een watermatras met een inhoud van ongeveer 100 liter. Een lichtgewicht waterbed is te plaatsen op elke stevige bedbodem en verbruikt minder energie dan het traditionele soft- of hardside waterbed.

Echter een lichtgewicht waterbed bevat alleen te weinig water om het lichaam volledig en stabiel op het water te laten liggen. U mist daardoor de voordelen van een waterbed.

Het lichtgewicht waterbed is wel het meest laagdrempelige waterbed, maar ook degene met een beperkte comfort. Doordat het deel water in het lichtgewicht waterbed veel minder en veel minder diep is, is er eerder kans op doorzakken. Het gevolg hiervan is dat u op een matige schuimlaag slaapt. Mocht u een lichtgewicht waterbed overwegen, kies dan niet voor een lichtgewicht waterbed met meer dan 125 liter.

Een lichtgewicht waterbed bevat te weinig water om het lichaam volledig en stabiel op het water te laten liggen.

Voordelen van een waterbed

 • Afstellen naar eigen voorkeur
 • Vormt naar elke lichaamsvorm
 • Thermisch verwarmen en dus een constante temperatuur
 • Geen kuilvorming in het matras
 • Lange levensduur van tot wel 15 jaar
 • Hygiënisch en anti-allergisch
 • Beschermt tegen allergieën
 • Geschikt bij rug- of spierklachten

Nadelen van een waterbed

 • Verbruikt energie om te verwarmen
 • Kans op lekkage van het matras
 • Lastig te verplaatsen
 • Relatief hoge aanschafkosten

boxspring vs waterbed

De boxspring

Met een boxspring wordt tegenwoordig een compleet bedsysteem bedoelt.

De boxspring is eigenlijk de bodem van het bed. Die bestaat uit een gestoffeerde box met bonell veren en geeft over de volledige breedte veerkracht. Daarbovenop ligt het matras welke naar wens kan worden samengesteld.

De meeste matrassen zijn prima geschikt om op een boxspring te plaatsen. Zo heeft u altijd zelf de keuze uit bijv. traagschuim, koudschuim of pocketvering matras.

Bovenop het matras wordt vaak een dunner topmatras geplaatst welke zorgt voor een onverdeeld slaapoppervlak. Dit is echter niet bij elk matras type aan te raden omdat het de ondersteunende en regulerende eigenschappen van de matras kan beperken.

Afhankelijk van uw budget is er een zeer ruime keuze in boxsprings en even zo groot verschil in kwaliteit. De kwaliteit van de matras bepaald het comfort en daarnaast heeft u ook een ruime keuze aan bijvoorbeeld elektrisch verstelbare bodems.

Voordelen van een boxspring

 • Brede mogelijkheden op het gebied van design en opties
 • Onbeperkte matraskeuze
 • Goede ventilatie door open verenstructuur van de bodem
 • Makkelijke instap door de hoogte van het bed
 • Naadloos slaapoppervlak met een topmatras

Nadelen van een boxspring

 • De kwaliteit van de matras bepaald het comfort
 • Kans op kuilvorming of een inzakkende zachter matras
 • De topmatras is niet geschikt als u lichamelijke klachten heeft
 • De stoffen rand is niet geschikt voor mensen met huisstofmijt of andere allergiën
 • Altijd in een koud bed instappen, geen constante temperatuur
 • Weinig afvoer van transpiratievocht
 • Levensduur maximaal 7-10 jaar

Wat is het verschil tussen een waterbed en een boxspring?

Zowel het waterbed als de boxspring biedt veel comfort. Het slapen op water geeft een lekker soepel gevoel. Een lichte deining of juist heel stabiel, afgesteld op uw eigen voorkeur.

Een boxspring heeft dit niet en het is dus heel lastig om een boxspring af te stemmen op uw gewicht en postuur. Dit is vaak een dure aangelegenheid. Bij een watermatras is dit minder van belang, dankzij het dragende en drukverlagende vermogen van water is het geschikt voor iedereen.

Gezondheidsvoordelen waterbed

Met name vanwege de gezondheidsaspecten kiezen steeds meer mensen voor een waterbed boven de standaard matrassen en bedden. Zeker bij bestaande klachten zoals rugpijn, een hernia, nekklachten of gewrichtspijn. Een waterbed heeft namelijk opties die geen enkel ander bed heeft, zoals het reguleren van de temperatuur en hardheid van de matras.

Spreekt een waterbed u aan? Twijfelt u tussen een boxspring of een waterbed of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op!

Geef een reactie