Waterbed of gelbed?

U staat op het punt om een nieuw bed te kopen. U twijfelt alleen of u een waterbed of een gelbed moet kiezen. Wat zijn de verschillen tussen deze twee bedden? En wat zijn de voor- en nadelen van een waterbed en een gelbed? In dit artikel geven wij alle informatie zodat u de juiste keuze kunt maken.

waterbed vs gelbed

Inhoud:

Wat is een gelbed?

Een gelbed is oorspronkelijk ontwikkeld voor medische doeleinden. Als u last heeft van chronische lage rugpijn, vermoeidheid, nekklachten, vermoeide benen of nierproblemen biedt een gelbed wellicht een oplossing.

Het gelmatras wordt gevuld met hoogwaardige gel die zich helemaal naar uw lichaam vormt. Een gelbed biedt dan ook een ongekend slaapcomfort. De gel die in het gelbed gaat is gemaakt van speciaal vervaardigde poly-acrelaat copolymers. Deze verspreid zich snel als er water toegevoegd wordt. Het is zelfs mogelijk om het gelmatras 10 minuten voor gebruik nog te vullen en de stabiliteit, ook wel de hardheid genoemd, van uw matras ter plaatste aan te passen aan uw wensen.

Op een gelmatras is het gewicht verdeeld, waardoor er geen drukpunten meer zijn. Dit betekent dat uw gewrichten in een rechte lijn liggen wat resulteert in een goede gezonde nachtrust.

Voordelen gelbed

Een gelbed kent verschillende voordelen. Veel daarvan komen overeen met die van een waterbed. De comfort van een gelbed kenmerkt zich voornamelijk aan het volgende:

 • Minder gedraai in bed
  Waar u zich op een gewoon matras ongeveer 80 keer per nacht omdraait, doet u dit op een gelbed minder dan 6 keer per nacht.
 • U bent langer in een diepe slaap
  Doordat u zich op een gelbed maximaal 6 keer per nacht omdraait wordt de belangrijkste diepe slaapperiode verlengd. Met als gevolg dat uw lichaam beter herstelt en uw spieren versterken.
 • Geen drukpunten
  Op een gelmatras is het gewicht verdeeld. Een gelbed heeft dan ook weinig drukpunten. Dit houdt in dat een gelmatras voor een gelijkmatige druk zorgt waardoor uw lichaam de juiste ondersteuning krijgt en er een goede bloed circulatie plaatsvindt
 • U heeft zelf controle over de stabilisatie van uw gelmatras
  De stevigheid, oftewel hardheid, van uw gelmatras kunt u wanneer u maar wilt veranderen door het toevoegen van de stabilisator of de destabilisator. Om de matras leeg te maken wordt er zout toegevoegd. Binnen een uur verandert de gel weer in water en kan het uit de matras gepompt worden.

Transpireert u veel ’s nachts? Dan is een gelbed iets minder geschikt dan een waterbed. Die laatste houdt u namelijk eenvoudiger op een constante temperatuur. In een gelmatras wordt de lichaamswarmte opgeslagen. Dit maakt gelijk een verschil qua medische doeleinden.

Heeft u last van chronische lage rugklachten, artritis, pijnlijke spier- banden of van algehele moeheid, nekklachten, vermoeide benen of nierproblemen? Een waterbed verlicht deze klachten aanzienlijk.

waterbed

Wanneer een waterbed?

Een waterbed is echt wel meer dan een zak met water. Het watermatras is een stevige, elastische vinylmantel die best tegen een stootje kan. Binnenin zitten een aantal stabilisatielagen die voorkomen dat het bed klotst of deint. Het is het beste te vergelijken met een spons die de watermassa op zijn plaats houdt.

Slapen op water geeft een heerlijk ontspannen gevoel. De watermassa ‘draagt’ uw lichaamsgewicht waardoor u een zwevend gevoel ervaart. Tegelijkertijd zorgt de evenredige verdeling ervoor dat u geen last krijgt van drukpunten op de schouders of heupen.

Bent u een onrustige slaper, iemand die moeilijk in slaap komt of een koukleum? Dan is een waterbed een echte aanrader voor u.

Voordelen waterbed

Een waterbed heeft nog meer voordelen dan een gelbed. Kortom: veel slaapcomfort door stabilisatielagen, een natuurlijke slaaphouding, altijd een aangename temperatuur, natuurlijke ontspanning, diepere slaap en minder draaien.

Hier de top 10 voordelen op een rij:

 1. Geschikt bij medische problemen vanwege de goede conformiteit
 2. Optimale ondersteuning van lichaamsvormen
 3. Geen drukpunten
 4. Constante temperatuur
 5. Diepe, rustige slaap zonder veel gedraai en gewoel
 6. Een zwevend, ontspannen gevoel
 7. Volledig instelbaar naar uw wensen
 8. Zeer hygiënisch
 9. Eenvoudig te onderhouden
 10. Langere levensduur dan andere matrassen

Het verschil tussen een waterbed en een gelbed

Zowel een waterbed als een gelbed bieden veel comfort. Beide bedden vormen zich naar de contouren van uw lichaam, wat zorgt voor een heerlijk ontspannen nachtrust. Maar wat is dan het verschil tussen deze twee bedden?

De stabilisatie.

Om het klotsen van een waterbed tegen te gaan, worden stabilisatielagen in het watermatras gebruikt die als een soort spons de watermassa op zijn plaats houdt.

Bij een gelmatras worden daarentegen de stabilisatielagen vervangen door gel. Een gelmatras heeft het comfort van traagschuim, maar heeft minder (medische) voordelen dan een waterbed en is lastiger af te stemmen op uw eigen voorkeuren.

Meer weten over waterbedden en matrassen? Lees ook:

Heeft u ervaring met waterbedden en/of gelbedden? Deel uw ervaring met anderen in de reacties.

Geef een reactie