Welk kussen heb ik nodig voor een waterbed?
Een goede nachtrust begint bij een goed bed. Een waterbed! Een waterbed geeft u de optimale ondersteuning die u nodig heeft om opgewekt aan de dag te beginnen. Een waterbed vermindert de kans op rug- en nekklachten. Maar hoe zit het eigenlijk met de kussens? Want naast het juiste matras is ook het juiste kussen van belang. Waarom? Dat vertellen we u in dit artikel.
Inhoud:
- Heb ik een speciaal kussen nodig op een waterbed?
- Waarin zijn waterbed kussens anders dan gewone kussens?
- Kussens en nekklachten
- Hoofdkussens en slaapgewoontes
- Moet ik een hard of een zacht kussen kiezen?
- Waterkussens en andere soorten kussens
- Hoe lang gaat een kussen mee?
Heb ik een speciaal kussen nodig op een waterbed?
Met name wanneer u de overstap maakt van een conventioneel bed naar een waterbed zult u ervaren dat u op een waterbed anders ligt dan op een gewoon bed. In een waterbed zakt uw lichaam namelijk een stuk verder in het matras dan in een gewoon bed.
Om de ruimte tussen uw nek en het matras in een gewoon bed op te vullen, worden vaak relatief hoge kussens gebruikt. In een waterbed zakt u met uw schouder in het watermatras. Een gewoon kussen is in dat geval te hoog. Daarom adviseren we om bij aanschaf van een waterbed een kussen aan te schaffen dat ook geschikt is voor gebruik op waterbedden.
Welke kussens zijn geschikt voor gebruik op een waterbed?
Als u op zoek gaat naar een geschikt kussen voor uw waterbed raden we u aan een kussen te kiezen die is voorzien van een ritssluiting. Dankzij deze ritssluiting kunt u de vulling uit het kussen halen en bepaalt u zelf de dikte van uw kussen. Met de doseerbare vulling kunt u uw kussen volledig aanpassen aan uw waterbed en uw slaaphouding. Lees meer over het waterbed kussen met doseerbare vulling van Waterbed Kampioen.
Kussens en nekklachten
Houd bij het kopen van een kussen rekening met de hoogte van het kussen. Zorg ervoor dat het kussen de ruimte tussen het matras en uw hoofd precies opvult, zonder dat uw hoofd schuin komt te liggen. Om nek- en rugklachten te voorkomen, is het belangrijk dat alle wervels in een ontspannen rechte lijn liggen zonder dat er druk op bepaalde plekken wordt uitgeoefend.
Het juiste kussen kan nekklachten voorkomen. Met een kussen met een doseerbare vulling heeft uw kussen altijd de gewenste hoogte.
Hoofdkussens en slaapgewoontes
Wat ook meespeelt bij het kiezen van een juist hoofdkussen is uw slaaphouding. Slaapt u op uw zij, rug of buik? Uw nek ligt bij ieder van deze slaaphoudingen in een andere hoek. Op uw buik slapen is het meest belastend voor uw nek. Op uw zij of rug slapen is minder belastend.
Slaapt u op uw zij? Zorg er dan voor dat het kussen de ruimte tussen uw nek en het matras goed opvult en uw hoofd ondersteunt zonder het omhoog te duwen.
Wanneer u een rugslaper bent, heeft u een minder dik kussen nodig. De ruimte in de holling van uw nek is in die houding namelijk kleiner dan wanneer u op uw zij slaapt. Zorg er wel voor dat uw kussen veerkrachtig is, zodat de vorm van het kussen goed behouden blijft.
Moet ik een hard of een zacht kussen kiezen?
De voorkeur voor een hard of een zacht kussen is heel persoonlijk en kunnen wij niet voor u bepalen. Zorg er wel voor dat het kussen zacht genoeg is om met uw hoofd in weg te zakken, en stevig genoeg om uw nek te ondersteunen. Een verkeerde hardheid kan druk geven op uw nek, rug en hoofd en tot klachten leiden.
Waterkussens en andere soorten kussens
Kussens met veren, traagschuim, synthetisch en orthopedisch: er zijn talloze soorten kussens verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn er zelfs al kussens die gevuld zijn met water. U kunt een waterkussen combineren met een waterbed, maar dit is niet noodzakelijk.
Stem de keuze voor een kussen vooral af op uw eigen slaapvoorkeuren, slaaphouding en eventuele nek- of rugklachten. Laat u daarbij goed adviseren door een specialist. Soms is het mogelijk een kussen een tijdje op proef te nemen. Op die manier kunt u uitproberen of het gekozen kussen de juiste is.
Hoe lang gaat een kussen mee?
Een goed hoofdkussen gaat ongeveer 3 tot 4 jaar mee. Daarna verliest het zijn veerkracht en ondersteunende functie. Doordat de meeste mensen langer op een hoofdkussen blijven slapen, sluipt een verkeerde lighouding er geleidelijk in.
Ook vanuit hygiënisch oogpunt is het raadzaam een hoofdkussen op tijd te vervangen. Transpiratievocht hoopt zich langzaam op en verkleurt het kussen. Wordt het kussen geel of krijgt het bruine kringen? Dan is het tijd voor een nieuw exemplaar.
Waterbed kussens van Waterbed Kampioen
In het assortiment van Waterbed Kampioen vindt u een hoofdkussen en leeskussen van 100% katoen. Het hoofdkussen is dankzij de doseerbare vulling zeer geschikt is om te gebruiken op waterbedden. Lees verder voor meer informatie over het waterbed hoofdkussen.
De driehoekige vorm van het waterbed leeskussen biedt u de benodigde ondersteuning aan uw rug wanneer u in bed wilt lezen of televisie kijken. U kunt het leeskussen zowel zittend als liggend gebruiken. Lees meer over het leeskussen.
Heeft u vragen over onze kussens of over een van onze andere producten in de categorie Beddengoed? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen.
Lees ook: